Можете неке правити будалама стално, можете многе правити будалама понекад, али не можете све правити будалама стално. Термин “уставне промјене“ увијек је значио само једно – радикалну ревизију Дејтона, са крајњим циљем унитаризације и ликвидације Републике Српске

Политички аналитичар из Чикага Срђа Трифковић рекао у интервјуу Срни да уставне промјене у БиХ нису неопходне, односно су за Србе апсолутно неприхватљиве и стога за БиХ потенцијално погибељне.

Трифковић је истакао да је израз “уставне промјене“ увијек значио само једно – радикалну ревизију Дејтона, са крајњим циљем унитаризације и ликвидације РС.

“Суштина `уставних промена` јасна је свима, само ствари треба назвати правим именом: оне су део сценарија, потпомаганог мање или више здушно из Вашингтона, Анкаре и Брисела, да се БиХ преуреди по мери и укусу оне стране која је изазвала рат да би је таквом направила. Оно што пре 15 или 18 година нису могли да добију силом, сада покушавају да по свом старом обичају изнуде ослонцем на спољне менторе“, рекао је Трифковић.

Он је увјерен да РС неће пристати на то, нити насјести на спиновање цијелог пројекта.

“Да парафразирам Абрахама Линколна: `Можете неке правити будалама стално, можете многе правити будалама понекад, али не можете све правити будалама стално`“, каже Трифковић.

Трифковић је рекао да БиХ послије избора види као и прије њих – као неприродну творевину која опстаје само вољом спољних ментора, напоменувши да је очигледно да би БиХ, препуштена сама себи, спонтано окончала природан процес који је другдје у региону приведен крају (можда уз изузетак Србије).

“Ништа се на предстојећим изборима неће десити да измени ту дијагнозу, која почива на стварном стању ствари на терену и тежњама људи који у БиХ живе, а не на идеолошким конструкцијама `експерата` удаљених хиљадама миља“, истакао је Трифковић.

Он је оцијенио политику актуелног руководства РС као прагматичну и диктирану релативно уским дијапазоном опција.

„Додуше, недостаје јој имагинације у каналима и методама спољног наступа, што се још може исправити. Битно је да се заснива на јасној спознаји да свако даље попуштање пред притисцима само значи стезање омче око сопственог врата“, истакао је политички аналитичар.

ЗАПАД: УНИТАРИЗАЦИЈОМ БиХ РИЈЕШИТИ БАУК ИСЛАМИЗМА

Трифковић сматра да је положај РС у БиХ, с обзиром на раст исламистичког покрета у БиХ, деликатан, али нипошто не и критичан.

Он је рекао да би у нормалном свијету очигледна чињеница – да дијелови БиХ под муслиманском контролом представљају расадник милитантног џихада на европском тлу – била снажан аргумент за подршку западних сила Српској, али, каже он, и даље се на обје стране Атлантика гаје јалове наде да ће унитаризацијом тај баук бити неутралисан, а његови сљедбеници задовољени и примирени.

“Глупост“, каже Трифковић и додаје да та глупост само потврђује мудрост старих Грка да „кад богови неког ријеше да униште, прво му узму памет!“

Кључна чињеница, сматра Трифковић, јесте то да постоји висок степен јединства унутар РС о битним питањима националног опстанка. Он је додао да “Срби могу да буду принуђени на мање од тога шта сада имају само по цену грубе репресије и примене насиља, а за тако нешто поборници унитарне БиХ немају ни петљу ни ресурсе“.

„Прете празном пушком“, каже Трифковић.

У СРБИЈИ НЕМА СТРАТЕШКЕ ВИЗИЈЕ

Говорећи о положају РС у региону, он је рекао да интереси РС и Србије, нажалост, не могу да буду „постављани“ заједно, премда су објективно истовјетни, јер је спољна и безбједносна политика Србије тренутно у рукама људи који су нису дорасли одбрани националних и државних интереса, наводећи примјере сребреничке резолуције, стамболске декларације и новопазарске фарсе…

Он сматра да Српска треба да тежи сагласју и координацији са Београдом, али свако мишљење или сугестију оданде треба да вреднује ад хоц и суи генерис, уз спознају да тамо стратешке визије нема, или ако је има, она није визија српског опстанка и опоравка.

„Ова жалосна чињеница наравно отежава положај РС, али ни аномално стање у Београду не може се трајати вечито. Верујем да ће брутално понижење са изменом текста декларације у Генералној скупштини УН допринети променама које су неопходне да би Србија вратила елементарно достојанство, које у овом тренутку нема“, рекао је Срђа Трифковић, који је извршни директор Фондације лорда Бајрона за балканске студије и дугогодишњи спољнополитички уредник америчког часописа ”Хронике”.