Istražni tim Tužilaštva BiH uhapsio je u protekla 24 časa više osumnjičenih osoba za veliku pljačku na aerodromu u Sarajevu 2007. godine, kao i ubistva više osoba koje su nestale prije nekoliko mjeseci a u toku su aktivnosti na pronalasku tijela ubijenih – potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je precizirao da je među uhapšenima i lice koji se sumnjiči da je organizator zločinačke organizacije, a riječ je o osobi čiji su inicijali Z.T. sa područja Sarajeva. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je Zijadu Turkoviću.

Osumnjičene je uhapsio Istražni tim koji radi na otkrivanju ubistava Vernera Ajdarija, Maria Tolića, Mithata Mekića i državljanke Bolivije Marije Salas – Kortez, kao i pljačke 2,5 miliona KM iz Kargo centra na sarajevskom aerodromu 2007. godine.

Grubešić je dodao da Istražni tim radi i na rasvjetljavanju još jednog ubistva koje nije u vezi sa navedenim i da će javnost biti obaviještena.

„Uhapšeno je više osoba koje su privedene na kriminalističku obradu, a o svim detaljima i identitetu osumnjičenih za sada ne možemo govoriti. Jedino možemo reći da je uhapšeno i lice koji se sumnjiči da je organizator zločinačke organizacije, a radi se o osobi sa inicijalima Z.T. sa područja Sarajeva“, rekao je Grubešić novinarima.

Grubešić je istakao da su među uhapšenim i lica koja nisu državljani BiH, te da će javnost saznati imena svih osumnjičenih kada budu predati Tužilaštvu BiH i kada se pokrene prijedlog za njihov pritvor.

Zajednički istražni tim, koji sačinjavaju tužioci Posebnog odsjeka za organizovani kriminal Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/, Federalne uprave policije, te MUP-a Kantona Sarajevo, tokom ovih aktivnosti izvršio je više pretresa na terenu.

„Važno je istaći da ovakve združene policijske akcije, koje se obavljaju po nalogu tužilaštava, uvijek donose dobre rezultate, što je potvrdila i akcija koja je provedena u protekla 24 časa „, rekao je Grubešić.

Četvorica pljačkaša obučenih u uniforme Sipe su 5. decembra 2007. godine iz Kargo centra na Sarajevskom aerodromu iznijeli 2,5 miliona KM koji su pripadali ABS banci. Lopovi su odnijeli kompletnu vrijednosnu pošiljku koja je bila namijenjena za transport iz ABS banke za Kredit Svis Cirih banku u Švajcarskoj.

Ostavi poruku