Насловна Вијести Талибани преузели одгорност

Талибани преузели одгорност

0

Талибани су преузели одговорност за пад хеликоптера у провинцији Забул на југу Авганистана, у коме је јутрос погинуло девет коалиционих војника.„Срушили хеликоптер страних снага у дистрикту Дајчопан у провинцији Забул и убили више од десет војника“, саопштио је портпарол талибана Јусуф Ахмади.

У саопштењу Међународних снага у Авганистану (ИСАФ) наводи се да је девет коалиционих војника погинуло у паду летјелице, а да су повријеђена два припадника НАТО-а, и то авганистански војник и амерички цивил.

Није објављена национална припадност погинулих војника, али је портпарол ИСАФ-а истакао да ће више информација бити касније објављено.

Према саопштењу, није било непријатељске ватре када се хеликоптер срушио и узрок пада се истражује.

У Авганистану се више хеликоптера међународних снага срушило или је било принуђено да слети након што су били на мети побуњеника.

Од почетка године у Авганистану је погинуло најмање 529 припадника Међународних снага. Током протекле године, која је била најсмртоноснија по припаднике ИСАФ-а у деветогодишњим сукобима у Авганистану, погинуо је 521 страни војник.

Насиље у Авганистану је у протеклих неколико мјесеци у порасту и на највишем је нивоу од почетка сукоба 2001. године.

У Авганистану је у борби против талибана размјештено скоро 150 000 страних војника, а подржава их око 300 000 припадника авганистанских снага.

Падови летјелица нису тако ријетка појава у Авганистану. У октобру прошле године у паду два хекликоптера погинуло је 11 америчких војника и три цивила.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version