Talibani su preuzeli odgovornost za pad helikoptera u provinciji Zabul na jugu Avganistana, u kome je jutros poginulo devet koalicionih vojnika.„Srušili helikopter stranih snaga u distriktu Dajčopan u provinciji Zabul i ubili više od deset vojnika“, saopštio je portparol talibana Jusuf Ahmadi.

U saopštenju Međunarodnih snaga u Avganistanu (ISAF) navodi se da je devet koalicionih vojnika poginulo u padu letjelice, a da su povrijeđena dva pripadnika NATO-a, i to avganistanski vojnik i američki civil.

Nije objavljena nacionalna pripadnost poginulih vojnika, ali je portparol ISAF-a istakao da će više informacija biti kasnije objavljeno.

Prema saopštenju, nije bilo neprijateljske vatre kada se helikopter srušio i uzrok pada se istražuje.

U Avganistanu se više helikoptera međunarodnih snaga srušilo ili je bilo prinuđeno da sleti nakon što su bili na meti pobunjenika.

Od početka godine u Avganistanu je poginulo najmanje 529 pripadnika Međunarodnih snaga. Tokom protekle godine, koja je bila najsmrtonosnija po pripadnike ISAF-a u devetogodišnjim sukobima u Avganistanu, poginuo je 521 strani vojnik.

Nasilje u Avganistanu je u proteklih nekoliko mjeseci u porastu i na najvišem je nivou od početka sukoba 2001. godine.

U Avganistanu je u borbi protiv talibana razmješteno skoro 150 000 stranih vojnika, a podržava ih oko 300 000 pripadnika avganistanskih snaga.

Padovi letjelica nisu tako rijetka pojava u Avganistanu. U oktobru prošle godine u padu dva heklikoptera poginulo je 11 američkih vojnika i tri civila.

Ostavi poruku