Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Njujorku da je u ovom trenutku rano spekulisati o modalitetu budućeg dijaloga Beograda i Prištine.„Moja obaveza je da pojasnim građanima i političkoj javnosti da je rano spekulisati o modalitetu dijaloga Beograda i Prištine. Prvo treba formulisati format i teme tog dijaloga“, rekao je Tadić.

Tadić je najavio da će o tom dijalogu biti riječi na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton 23. septembra, ali i o procesu pridruživanja Srbije EU, borbi protiv organizovanog kriminala, regionalnoj stabilnosti i ostvarenju milenijumskih ciljeva UN.

Povodom izjave glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da nije zadovoljan saradnjom Srbije sa Haškim sudom i da bi EU trebalo da nastavi politiku uslovljavanja prema Srbiji dok se ne okonča saradnja sa ovim sudom, Tadić je rekao da nikakva politika uslovljavanja ne proizvodi veću aktivnost u Srbiji u traganju za haškim optuženicima.

Tadić je naveo da je potraga za haškim optuženicima jedna od temeljnih tačaka rada Vlade Srbije i njega kao predsjednika i dodao da je to pretpostavka pomirenja u regionu.

„Čak i ako od sutra ne bi postojao Haški tribunal mi bismo nastavili traganje za optuženima za ratne zločine, jer je to naša unutrašnja zakonodavna obaveza, moralna obaveza i pretpostavka pomirenja u regionu“, rekao je Tadić.

Ostavi poruku