SHARE

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је у Њујорку да је у овом тренутку рано спекулисати о модалитету будућег дијалога Београда и Приштине.“Моја обавеза је да појасним грађанима и политичкој јавности да је рано спекулисати о модалитету дијалога Београда и Приштине. Прво треба формулисати формат и теме тог дијалога”, рекао је Тадић.

Тадић је најавио да ће о том дијалогу бити ријечи на састанку са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон 23. септембра, али и о процесу придруживања Србије ЕУ, борби против организованог криминала, регионалној стабилности и остварењу миленијумских циљева УН.

Поводом изјаве главног хашког тужиоца Сержа Брамерца да није задовољан сарадњом Србије са Хашким судом и да би ЕУ требало да настави политику условљавања према Србији док се не оконча сарадња са овим судом, Тадић је рекао да никаква политика условљавања не производи већу активност у Србији у трагању за хашким оптуженицима.

Тадић је навео да је потрага за хашким оптуженицима једна од темељних тачака рада Владе Србије и њега као предсједника и додао да је то претпоставка помирења у региону.

“Чак и ако од сутра не би постојао Хашки трибунал ми бисмо наставили трагање за оптуженима за ратне злочине, јер је то наша унутрашња законодавна обавеза, морална обавеза и претпоставка помирења у региону”, рекао је Тадић.

SHARE

Оставите одговор