Centri civilnih inicijativa /CCI/ ocjenjuju da je „četvorogodišnji mandat Vlade Republike Srpske protekao bez značajnijih rezultata“.Konsultant u CCI Željko Ninković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci da Vlada RS od 2008. godine stalno smanjuje obim planiranih aktivnosti koji je ove godine u odnosu na 2008. manji za četvrtinu.

On je naveo da je Vlada RS za četiri godine mandata planirala ukupno 448 zakona, a uspješno je realizovala 306, što znači da je na godišnjem nivou ostalo nerealizovano više od četvrtine planiranog, odnosno 142 zakona.

„Vlada RS nije posvetila dovoljno pažnje ispunjavanju ciljeva iz Građanske platforme koji predstavljaju spisak problema koji su građani pred prošle izbore označili kao najznačajnije“, kaže Ninković i dodaje da tek pet odsto mjera kojima se bavila Vlada RS ima značajnije veze sa zahtjevima iz platforme.

Govoreći o proteklom četvorogodišnjem mandatu Narodne skupštine RS, Ninković je rekao da je skupštinski mandat protekao u potpunoj podređenosti Vladi i njenom tempu rada, što je uticalo na slabljenje planiranih obaveza parlamenta RS.

On je rekao da je Narodna skupština RS, od 469 planiranih zakona, u protekle četiri godine usvojila 247.

Ostavi poruku