Oko 2.500 hiljada vozača kamiona, noseći grčke zastave i uzvikujući „sramota“ i „lopovi“, uputilo se danas ka zgradi parlamenta u centru Atine, devetog dana demonstracija protiv planiranih reformi tržišta rada.Do manjih sukoba došlo je pošto su pojedini demonstranti bacali plastične flaše s vodom i šolje s kafom na policiju, koja je odgovorila upotrebom „šok bombi“.

Nije prijavljeno da je bilo hapšenja niti da je neko povredjen, prenela je agencija AP.

Demonstranti su najavili da će provesti noć ispred parlamenta, gde će se tokom naredna dva dana raspravljati o predloženim reformama.

Kamiondžije su svoja vozila parkirali duž autoputa oko Atine od 13. septembra, u protestu zbog planova vlade da reformiše sistem drumskog transporta, u kojem su poslovi prevoznika zaštićeni fiksnim naknadama i strogim pravilima dobijanja dozvola.

Vozači tvrde da će promene izazvati bankrot onih kamiondžija koji su pozajmili novac da bi kupili dozvolu za drumski transport.

Grčka je pristala da uvede reforme tržišta rada kao deo mera štednje da bi dobila zajam od 144 milijardi dolara od evropskih država i Medjunarodnog monetarnog fonda.

Novim zakonom bi tržište drumskog transporta bilo otvoreno za konkurenciju i smanjene cene dozvola za drumski transport, pri čemu nove dozvole nisu izdavane od 70-ih godina, navela je grčka novinska agencija ANA.

Ministar za infrastrukturu i transport Dimitris Repas izjavio je da neće biti petogodišnjeg tranzicionog perioda sprovodjenja tog zakona.

Zaposleni u državnom železničkom preduzeću najavili su da će u sredu i četvrtak održati dva petočasovna štrajka zbog najave vlade da će im smanjiti plate i otvoriti železnicu privatnoj konkurenciji, a sindikat zaposlenih u javnom sektoru Adedi pozvao je na 24-časovni štrajk 7. oktobra, naveo je AP.

Ostavi poruku