Око 2.500 хиљада возача камиона, носећи грчке заставе и узвикујући „срамота“ и „лопови“, упутило се данас ка згради парламента у центру Атине, деветог дана демонстрација против планираних реформи тржишта рада.До мањих сукоба дошло је пошто су поједини демонстранти бацали пластичне флаше с водом и шоље с кафом на полицију, која је одговорила употребом „шок бомби“.

Није пријављено да је било хапшења нити да је неко повредјен, пренела је агенција АП.

Демонстранти су најавили да ће провести ноћ испред парламента, где ће се током наредна два дана расправљати о предложеним реформама.

Камионџије су своја возила паркирали дуж аутопута око Атине од 13. септембра, у протесту због планова владе да реформише систем друмског транспорта, у којем су послови превозника заштићени фиксним накнадама и строгим правилима добијања дозвола.

Возачи тврде да ће промене изазвати банкрот оних камионџија који су позајмили новац да би купили дозволу за друмски транспорт.

Грчка је пристала да уведе реформе тржишта рада као део мера штедње да би добила зајам од 144 милијарди долара од европских држава и Медјународног монетарног фонда.

Новим законом би тржиште друмског транспорта било отворено за конкуренцију и смањене цене дозвола за друмски транспорт, при чему нове дозволе нису издаване од 70-их година, навела је грчка новинска агенција АНА.

Министар за инфраструктуру и транспорт Димитрис Репас изјавио је да неће бити петогодишњег транзиционог периода спроводјења тог закона.

Запослени у државном железничком предузећу најавили су да ће у среду и четвртак одржати два петочасовна штрајка због најаве владе да ће им смањити плате и отворити железницу приватној конкуренцији, а синдикат запослених у јавном сектору Адеди позвао је на 24-часовни штрајк 7. октобра, навео је АП.

Ostavi poruku