Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је данас да ће руске компаније „Зарубежњефт“ и „Гаспромњефт“ у испитивање налазишта сирове нафте у РС уложити 120 милиона долара и да ће Влада РС без оклијевања дати сагласности за експлоатацију.„Постоје индикације да на овим просторима има око 50 милиона тона залиха сирове нафте, а колико ће је бити могуће експлоатисати, зависи од истраживања“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након разговора са високом руском делегацијом предвођеном опуномоћеним представником руског пресједника Георгијем Полтавченком.

Додик је навео да су ранија истраживања, из 60-их и 70-их година, потврдила да сирове нафте има у Посавини, Семберији, Мајевици и на ширем подручју Бањалуке.

„Истраживања ће утврдити о којој се количини ради, а улагања у саму експлоатацију касније би се кретала од неколико стотина милиона евра па и до милијарде“, рекао је Додик.

Он је додао да ће директне користи РС имати од давања концесије, а индиректне од погодности за Рафинерију нафте у Броду, запошљавања, смањења дефицита и повећања извоза.

Додик је подсјетио да су друга два велика пројекта економске сарадње РС и Русије Рафинерија нафте Брод која тежи ка годишњем капацитету од 4,2 милиона тона и запошљавању још око 500 радника, а у коју руски купац у овој и идућој години улаже 200 милиона евра, те могућност проласка гасовода „Јужни ток“ кроз РС.

„Изградња гасовода би коштала више од 100 милиона евра и био би дио глобалног пројекта `Јужни ток`. Разговарамо о могућностима да почне изградња овог крака у РС, а да се касније укључи у опертивни пројекат гасовода `Јужни ток`“, истакао је Додик.

Премијер Српске поново је нагласио потребу поштовања слова Дејтонског мировног споразума и потребу да се заврши мисија ОХР-а у БиХ.

„Разговарали смо о питањима употребе бонских овлаштења гдје смо упознали пријатеља из Русије о ранијим злоупотребама и затражили разумијевање у погледу наших будућих непоштивања употреба тих овлаштења“, истакао је Додик.

Додик је поновио и да је неодржива ситуација у којој се БиХ налази с глобалног аспекта гдје се Савјет безбједности УН позива на члан седам Повеље УН и одржава мисију у БиХ како не би био угрожен свјетски мир.

„Та квалификација не стоји за БиХ. Она није глобални проблем, а поготово је апсурдно што је БиХ чланица Савјета безбједности УН, а квалифукује се као реметилачки фактор глобалног мира“, закључио је Додик.

Он је додао да су од изузетног значаја и сарадња РС и Русије у областима културе, образовања и да је садашњи ниво сарадње у свим областима одличан основ за будућу још бољу сарадњу.

Састанку са руском делегацијом присуствовали су руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко, предсједник РС Рајко Кузмановић, члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић, предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, министри у Влади РС и представници из РС у заједничким инститиуцијама БиХ.

Ostavi poruku