Пред Апелационим судом у Београду у сриједу, 22. септембра, почиње рочиште поводом жалби одбране и тужилаштва на пресуду од 12 година затвора бившем тузланском челнику Илији Јуришићу за ратни злочин над војницима ЈНА у случају „тузланска колона“.Један од Јуришићевих адвоката Ђорђе Дозет рекао је Срни да је на рочиште, које ће трајати до краја седмице, позвано 14 свједока, али да не очекује да ће се сви појавити у Београду, него ће неки свједочити преко видео линка из Сарајева.

Он није хтио да говори о потезима одбране на том рочишту, али је поновио да „не постоји наводни споразум између СРЈ и БиХ о повлачењу ЈНА“. Дозет је навео да је представних српског тужилаштва, према његовим информацијама, то рекао и на једном другом суђењу у Лондону /у случају Ејупа Ганића/.

Одбрана је у својој жалби затражила потпуно ослобађање Илије Јуришића, док тужилаштво није задовољно 12-годишњом казном.

Према писању сарајевске штампе, на рочиште пред Апелационим судом у Београду од 14 позваних свједока одазвало се 13, а на самом рочишту у Београду требало би да се појави само један свједок Тузлак Нико Јурић, активни полицајац из Хрватске, док ће се остали суду обратити путем видео линка из сарајевске суднице Суда БиХ.

За четворицом од тих свједока – за Селимом Бешлагићем, Мешом Бајрићем, Будом Николићем и Енвером Делибеговићем – расписана Интерполова потјерница, а остали се плаше да путују у Србију. Позиве на суд су добили и Мато Дривић, Ивица Дивковић, Бењамин Фишековић, Јасмин Имамовић, Кадро Пекарић, Никола Славуљица, Екрем Селимовић, Шабан Рахмановић, те Златан Цувај, који још није потврдио долазак на рочиште.

Према протоколу, на рочишту 22. септембра, појавиће се пет свједока, а дан касније ће свједочити остали.

Коначна пресуда Илији Јуришићи биће позната 24. септембра, а послије тога Јуришић више нема могућност жалбе пред правосудним инстанцама Србије.

Илија Јуришић је ухапшен 9. маја 2007. године на београдском аеродрому и од тада је у Окружном затвору у Београду.

Вијеће за ратне злочине у Београду осудило га је крајем септембра 2009. године на 12 година затвора, јер је као високи функционер МУП-а БиХ и дежурни Оперативног штаба Јавне безбједности Тузла наоружаним јединицама бошњачко-хрватске стране издао наредбу за напад на колону ЈНА 15. маја 1992. године, када је убијен најмање 51 војник, рањено најмање 50.

У случају пресуде, која ће значити затвор за Илију Јуришића, из тузланске невладине организације Фондација „Истина, Првада, Помирење“ наговјештавају и могућност обраћања и на међународне правне адресе. Према писању федералних медија, за одбрану Јуришића, захваљући акцији Фондације „Истина, Правда, Помирење“, сакупљено је око 16.000 КМ, око 2.000 КМ је скупљено директним уплатама грађана на рачун, а федерални премијер Мустафа Мујезиновић је из средстава резерве премијера уплатио 10.000 КМ.

Ostavi poruku