Тужилаштво БиХ сагласно је са правоснажном пресудом Врховног суда Хрватске којом је Бранимир Главаш осуђен на осам година затвора за ратни злочин почињен над Србима 1991. године у Осијеку.Тужилац Јадранка Локмић-Мисирача рекла је на данашњој јавној сједници, на којој се расправљало о захтјеву правосудних органа Хрватске за извршавање затворске казне Бранимира Главаша, да молба хрватског Министарства правде садржи све што је прописано и потребно у складу са Споразумом о међусобном извршењу судских одлука код кривичних дјела који су Хрватска и БиХ потписали у фебруару.

„Саме законске норме дефинишу да се у оваквим случајевима казна не може повећавати, односно да се она може потврђивати или умањивати. Ми смо потврдили да се слажемо са изреченом казном, односно да пресуду Врховног суда Хрватске сматрамо одговарајућом и праведном“, изјавио је новинарима након сједнице портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Адвокат Никица Гржић затражио је смањење казне његовом брањенику, оцјењујући да је поступак међународне правне помоћи, који је покренут у Хрватској, преурањен, јер је покренут прије него што је суд у Загребу имао потврду да је Главаш примио пресуду.

„Осим тога, подаци које је Хрватска доставила о периоду који је мој брањеник провео у притвору, а које се треба урачунати у казну затвора, су контрадикторни. Мој брањеник је везано за овај случај, у притвору боравио у два наврата, о чему је Министарство правосуђа Хрватске доставило тачне податке. Међутим, у пресуди Врховног суда испуштено је да се мом брањенику у затворску казну урачуна притвор у којем је био у првом наврату 2008. године“, навео је Гржић.

Он сматра да Суд БиХ данас не може признати пресуду Суда у Хрватској, те да се предмет као непотпун треба вратити Министарству правде Хрватске да би у примјереном року исправили недостатке.

Главаш данас није присуствовао јавној сједници.

Суд БиХ ће у што скоријем времену донијети одлуку у овом предмету и у писменој форми обавијестити обје стране у поступку.

Жупанијски суд у Загребу је 8. маја изрекао неправоснажну пресуду којом је Главаш осуђен на 10 година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године. За вријеме трајања поступка, Главаш је побјегао у БиХ, гдје је добио држављанство.

Врховни суд Хрватске је 30. јула Главашу смањио казну са 10 на осам година затвора. Овом правоснажном пресудом стекли су се предуслови да га власти БиХ ухапсе и упуте на издржавање казне на територији БиХ, а на основу Споразума о међусобном извршавању судских одлука код кривичних дјела који су Хрватска и БиХ потписали у фебруару ове године.

Главаш је по командној одговорности осуђен, јер је Жупанијски суд у Загребу утврдио да је наредио хапшења, мучења и убиства седморо српских цивила, чија су тијела бачена у Драву. Он је још у мају прошле године побјегао у БиХ, а захваљујући држављанству БиХ и чињеници да му пресуда у то вријеме није била правоснажна, слободно живи у западној Херцеговини.

Главаш је недавно изјавио да ће „радије невин робијати осам година у Зеници, него иједан једини дан политички пресуђен у хрватском казамату“. Обраћајући се породицама жртава у Осијеку за чија убиства је осуђен, Главаш је навео да „није одговоран за смрт чланова њихових породица и да им није нанио никакво зло „.

Ostavi poruku