Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da će suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske /RS/ Radovanu Karadžiću trajati duže nego što je bilo planirano u početku, ali da nije nezadovoljan tokom procesa.

„Važno je da se suđenje odvija i da je Karadžić od prije dvije godine u Hagu, poslije 14 godina bjekstva. To je ono što je stvarno važno“, rekao je Bramerc u razgovoru sa stranim dopisnicima u Hagu.

On je podsjetio da je poslije hapšenja Karadžića optužnica izmijenjena i smanjen broj opština u kojima su se desili incidenti, ali i da je rečeno da ona više neće biti redukovana.

Bramerc je naglasio da se sudovi moraju baviti zločinom u Srebrenici i kazniti počinioce, kao i Ratka Mladića, ako se stvarno želi mir u regionu.

On je izjavio da će u vezi sa najavljenim djelimičnim ponavljanjem suđenja Ramušu Haradinaju i drugim biti pregledano šta je urađeno, a šta nije.

„U ovom predmetu ćemo se koncentrisati na šest tačaka, po kojima se suđenje ponavlja. Uzimamo to ozbiljno i vidimo kao novu šansu da to uradimo bolje“, kaže Bramerc.

Ostavi poruku