Политичко-привредна делегација Руске Федерације, предвођена опуномоћеним представником руског предсједника Георгијем Полтавченком, почиње данас дводневну посјету Републици Српској /РС/, током које ће се састати са највишим званичницима Српске и посјетити Рафинерију нафте Брод.

Полтавченко ће данас са предсједником Владе РС Милорадом Додиком посјетити Рафинерију нафте Брод, након чега ће одржати конференцију за новинаре, најављено је из Бироа за односе са јавношћу Владе РС.

Након посјете Рафинерији, Полтавченко ће са министром индустрије, енергетике и рударства Српске Слободаном Пухалцем, руским амбасадором у БиХ Александар Боцан-Харченком и представником РС у Руској Федерацији Душком Перовићем у Владичанском двору у Бањалуци разговарати са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом.

У понедјељак, 20. септембра, висока руска делегација предвођена Полтавченком разговараће у Бањалуци са премијером РС, а састанку ће присуствовати члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић, предсједник РС Рајко Кузмановић и предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић.

Руски амбасадор у БиХ Александар Боцан Харченко изјавио је Срни да ће у руској делегацији бити већа група привредника, међу којима су и представници „Гаспрома“ и „Зарубежњефта“, што ће омогућити да се разговара о даљој реализацији оног што је договорено током посјете премијера Српске Москви 15. септембра.

Премијер РС Милорад Додик је током боравка у Москви потписао са руским министром енергетике Сергејом Шматком сагласност да се у оквиру пројекта гасовода „Јужни ток“ размотри могућност изградње крака према Српској.

„То је први формали документ у којем се РС укључује у глобални пројекат ‘Јужни ток’ и дијелиће његову судбину. Веома је значајно да смо разријешили ту дилему и да нема више никаквих могућности да РС не буде укључена, када глобални пројекат буде реализован. Важно је да РС не буде мимо овог пројекта, што је и његов основни значај“, рекао је Додик раније новинарима у Бањалуци.

Током посјете руској предстоници, премијер Додик и градоначелник Москве Јуриј Лушков потписали су протокол о трговинско-економској и научно техничкој сарадњи који предвиђа сарадњу у развоју трговинско-економске области, индустрије и технологије, транспорта, трговине, комуналних услуга, пољопривреде, те малог и средњег бизниса.

Ostavi poruku