Osmoro avganistanske dece je danas poginulo dok su se igrali sa raketom u jednom selu u provinciji Kunduz na severu Avganistana, saopštili su lokalni zvaničnici.Incident se dogodio u distriktu Ali Abad, koji se juče našao na meti napada talibana, koji su ispalili više raketa u pokušaju ometanja parlamentarnih izbora u zemlji, preneo je Rojters.

Sedmoro dece je poginulo na licu mesta, a jedno od posledica ranjavanja u bolnici, izjavio je šef policije u distriktu Ali Abad Habibula Mohtašim.

Mohtašim je rekao da su raketu možda ispalili talibani dan ranije i da nije eksplodirala ili da je postavljena u okviru planiranog napada koji se nije odigrao.

Neeksplodirana borbena sredstava i mine, nasledje tri decenije dugog rata podstaknutog invazijom bivšeg Sovjetskog Saveza na Avganistan, uzrok su pogibije ili sakaćenja hiljada Avganistanaca.

Više od 650 kvadratnih kilometara avganistanske teritorije i dalje su aktivna minska polja, a u prvih pet meseci ove godine uklonjeno je više od 11.000 protivpešadijskih mina i 380.000 drugih eksplozivnih naprava,  saopštile su Ujedinjene nacije.

Ostavi poruku