SHARE

Ријека Сава пробила је насип код Запрешића, гдје је у току евакуација становништва, јављају хрватски медији.Из Државне службе за спашавање наводе да су насељима у околини Запрешића потребни чамци и вреће са пјеском.

У Хрватској су се излиле и ријеке Мура, Лоња и Сутла, али за сада нема информација о штетама или повријеђенима.

Генерални директор Хрватских вода Јадранко Хусарић изјавио је да би водени талас из Словеније кроз Загреб требао проћи без икаквих проблема.

“Очекујемо да ће тај водни талас износити око 420 центиметара и ми ћемо га провести нормално кроз Загреб”, истакао је Хусарић, додајући да су и даље у Загребу на снази редовне мјере одбране од поплава те да се нада да ванредних неће бити.

Он је навео да се зечји насипи постављају у мјесту Медсаве код Самобора и Дрењу Брдовечком код Запрешића, у небрањеном подручју. Тамо се за сада одољева водама, али да су се појавиле и подземне и заобалне воде.

Велике кише падају на ријечком, истарском и горанском подручју. У Истри има локалних изливања – у Умагу је локална поплава због лоше оборинске канализације. Локалних изливања има и на подручју Загорја и Међимурја.

Хусарић је навео да ријека Мура помало расте али да је све у стању редовне одбране од поплава, а исто тако и Драва лагано расте и припремно је стање одбране од поплава.

Водостаји ријеке Купе су у порасту и прати се ситуација и максимуми се очекују сутра.

“Карловац је у припремним мјерама одбране од поплава. Водостаји Дунава су у благом порасту. Према прогнозама очекује се да ће током данашњег дана киша престати падати и да ће се стање почети нормализовати”, закључио је Хусарић.

SHARE

Оставите одговор