Предсједник Високог судског и тужилачког савјета / ВСТС / Милорад Новковић потврдио је да су пред Судом БиХ, али и у судовима у Републици Српској, за ратне злочине највише процесуирани припадници српског народа, те додао да ће веома брзо видјети који су то најосјетљивији предмети у Тужилаштву и Суду БиХ који се годинама неосновано не рјешавају.

„У Тужилаштву и Суду БиХ рјешавају се најсложенији предмети ратних злочина, док се они мање сложени рјешавају у ентитетском правосуђу. За нас је најважније да видимо, а ми ћемо веома брзо доћи до података, да ли у Тужилаштву БиХ има пријава које стоје у ладицама и не рјешавају се четири-пет година“, најавио је Новковић у интервјуу Срни.

Он је додао да истрага о ратним злочинима може дуго да траје, јер је ријеч о сложеним предметима, али да ће ВСТС утврдити да ли се она у судовима на свим нивоима обавља одређеном динамиком, те да ли има индиција да се њиховим непроцесуирањем штите лица одређене националности.

„Ми не можемо изградити критеријуме којим ће се строго водити рачуна колико је процесуирано Срба, Бошњака или Хрвата, али чињеница је да је пред Судом БиХ процесуиран највећи број лица српске националности, што се дешава и у окружним судовима у Републици Српској. Не може се ту правити нека упоредна статистика, али ја ћу инсистирати на уједначавању казнене политике о питању ратних злочина, на равномјерном процесуирају предмета у цијелом правосудном систему БиХ и доношењу квалитетни одлука“, истакао је Новковић.

Новковић тврди да ВСТС не може да утиче на вишегодишње истраге које се односе на предмете „Добровољачка улица“, „Дудаковић“, „Сијековац“ и друге, у којима су жртве припадници српског народа, те да за то нису одгворни тужиоце који дуго воде истрагу, јер законодавац није одредио рок у којем треба истрагу окончати.

„За мене, као предсједника ВСТС-а, најважније је да се обезбиједи равноправност, да се према предметима ради без обзира на националност и да се обезбјеђују квалитетни и чврсти докази. Ипак, сматрам да је боље да истрага и суђење трају дуже, него да се донесе погрешна одлука. Као дугогодишњи судија својим колегама савјетујем да никада не изричу затворске казне ако за то немају довољно доказа „, казао је Новковић.

Осврћући се на мишљења дијела јавности која се односе на корумпираност судија и тужилаца, он је истакао да ВСТС за сада не води нити један дисциплински поступак, те да није подигнута ни једна кривична пријава, нити се води кривични поступак због овог кривичног дјела. Новковић искључује сваку могућност постојања корумпираности у правосуђу док се она не докаже.

„За сада има пријава против судија и тужилаца које се углавном односе на непоштивање судске етике, односно мањих пропуста у њиховом раду. На основу ових пријава, којих је све мање, једном дијелу судија и тужилаца изречене су санкције које се извршавају и мислим да се ни у једној институцији у БиХ не води толико рачуна о пропустима људи који у њима раде, као у правосуђу“, навео је Новковић

Он је истакао да га не изненађују критике дијела јавности на рад судија и тужилаца, јер их је увијек било. Мишљење јавности је важно, али је још важније да судије и тужиоци раде свој посао самостално, без утицаја политичких странака, извршне и законодавне власти, односно да свој посао обављају квалитетно и професионално.

Када је у питању правосуђе и примјена закона, Новковић сматра да ови простори имају традицију којом могу да се поносе. Истакао је да су веома добри закони због рата и сложености БиХ морали претрпјети одређене измјене о питању легислативе, чија доградња још траје.

„Она добрим дијелом прати трендове у регији и Европи, због чега би се одређени закони и сегменти у правосуђу требали мијењати на ефикаснији начин. ВСТС предлаже законодавној власти одређене измјене закона и подноси иницијативе у том правцу, те учествује у расправама како би правосуђе могло функционисати на што ефикаснији начин“, закључио је Новковић у интервјуу Срни, додајући да након избора очекује стварање бољег амбијента за рад правосудних институција БиХ.

Ostavi poruku