U Sloveniji je zbog poplava izazvanih obilnim padavinama proglašeno vanredno stanje, stanovništvo se evakuiše iz ugroženih područja, a jedna djevojka je poginula u bujici.Najkritičnije je na području Celja, gdje se iz korita izlila rijeka Savinja i poplavila put Celje-Zidani Most. Savinja se prelila preko nasipa i na području Laškog, koje je odsječeno od svijeta, prenosi Radio Slovenija.

Poplavljeni su tamošnji kulturni dom, stari dio Terma Laško i policijska stanica.

Pod vodom je i glavni grad Slovenije, kao i neka okolna naseljam, a bez električne energije je više od 3 000 stanovnika Ljubljane.

Tridesetak puteva u Sloveniji je zatvoreno za saobraćaj, a meteorolozi najavljuju obilnije padavine sve do danas popodne.

Zbog porasta vodostaja Save moglo bi biti poplavljeno Krško polje i stari dio grada Krškog uz Savu. Nuklearna elektrana Krško radi nesmetano, a zbog nabujale Save povećana je pripravnost.

Na kranjskom području najteže je bilo u Žirima, gdje su se juče ujutro oglasile sirene kako bi najavile opštu opasnost. Rijeka Poljanska Sora ugrožava oko 90 objekata u Starim Žirima, a oko 40 ih je poplavila.

Poplave su izazvale i veliku štetu u privredi u Zagorju ob Savi, gdje je poplavljeno više fabrika i stambenih zgrada te evakuisano nekoliko porodica. Slično je bilo i na području Ajdovščine na zapadu zemlje.

Ostavi poruku