Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da očekuje da će u budućim razgovorima Beograda i Prištine, pod okriljem Evropske unije, biti reči i o statusu Kosova i Metohije.„Mi smo za te razgovore spremni. Uostalom, podsećam da je upravo Beograd, zajedno sa svih 27 članica EU, od kojih pet nisu priznale Kosovo, predložio početak dijaloga. I kao što rezolucija doneta u Generalnoj skupštini UN ne znači priznanje nezavisnosti Kosova, isto tako očekujemo da predstojeći dijalog pruži mogućnost da se otvore sve sporne teme, uključujući i pitanje statusa“, rekao je Đelić u intervjuu novosadskom „Dnevniku“.

Potpredsednik Vlade, zadužen za evropske integracije Srbije, međutim, nije isključio moguće poteškoće oko utvrđivanja dnevnog reda tih razgovora.

„Kada dve strane, koje se u mnogo čemu ne slažu, počnu da razgovaraju, ne treba biti iznenađen time ako ne budu odmah mogle da se usaglase oko liste pitanja o kojima žele da raspravljaju“, ukazao je Đelić.

On je uveren da nisu u pravu oni koji, posle najnovijih događaja, tvrde na nije moguće ostvariti glavni spoljnopolitički moto aktuelne srpske vlade „i Evropa i Kosovo“.

„Tačno je da su to dva veoma zahtevna cilja, ali ostvariva zbog naše posvećenosti evropskim integracijama i činjenice da svi na zapadnom Balkanu žele ulazak u EU i zbog toga rade na tome da se postigne kompromisno rešenje kada je u pitanju naša južna pokrajina“, rekao je Đelić.

„Jer, da bi se došlo u situaciju da svih 27 država članica EU prihvati ceo zapadni Balkan, mora doći do nekog rešenja između Beograda i Prištine, koje bi bilo prihvatljivo i za članice Unije koje nisu priznale Kosovo“, zaključio je potpredsednik Vlade.

Ostavi poruku