SHARE

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је да очекује да ће у будућим разговорима Београда и Приштине, под окриљем Европске уније, бити речи и о статусу Косова и Метохије.“Ми смо за те разговоре спремни. Уосталом, подсећам да је управо Београд, заједно са свих 27 чланица ЕУ, од којих пет нису признале Косово, предложио почетак дијалога. И као што резолуција донета у Генералној скупштини УН не значи признање независности Косова, исто тако очекујемо да предстојећи дијалог пружи могућност да се отворе све спорне теме, укључујући и питање статуса”, рекао је Ђелић у интервјуу новосадском “Дневнику”.

Потпредседник Владе, задужен за европске интеграције Србије, међутим, није искључио могуће потешкоће око утврђивања дневног реда тих разговора.

“Када две стране, које се у много чему не слажу, почну да разговарају, не треба бити изненађен тиме ако не буду одмах могле да се усагласе око листе питања о којима желе да расправљају”, указао је Ђелић.

Он је уверен да нису у праву они који, после најновијих догађаја, тврде на није могуће остварити главни спољнополитички мото актуелне српске владе “и Европа и Косово”.

“Тачно је да су то два веома захтевна циља, али остварива због наше посвећености европским интеграцијама и чињенице да сви на западном Балкану желе улазак у ЕУ и због тога раде на томе да се постигне компромисно решење када је у питању наша јужна покрајина”, рекао је Ђелић.

“Јер, да би се дошло у ситуацију да свих 27 држава чланица ЕУ прихвати цео западни Балкан, мора доћи до неког решења између Београда и Приштине, које би било прихватљиво и за чланице Уније које нису признале Косово”, закључио је потпредседник Владе.

SHARE

Оставите одговор