Члан Надзорног одбора Института за нестала лица БиХ Милан Анђић поднио је оставку на ову функцију, сазнаје Срна.Анђић је, како незванично сазнајемо, оставку поднио у петак и то због бројних пропуста и недостатака у раду Института.

Представници Републике Српске већ дуго времена указају на пропусте и нерад у Институту за нестала лица БиХ.

Руководилац Оперативног тима за тражење несталих РС Горан Крчмар изјавио је раније да је поражавајућа чињеница да РС још увијек тражи 1750 несталих лица, и да је за двије и по године рада Института пронађено само 81 тијело које припада особама српске националности. Крчмар је додао да ће Оперативни тим РС урадити све да дође до побољшања процеса тражења несталих Срба али да је за то потребна помоћ Института несталих особа БиХ.

Поводом обиљежавања 15. септембра, Дана несталихи погинулих, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић изјавио је да породице несталих Срба немају право гласа у Институту за нестале особе БиХ, и да ће тражити прекид сарадње са том институцијом.

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић изјавио је раније Срни да је Институт за нестала лица БиХ, а пре свега председавајући Колегијума директора Амор Машовић око себе направио вехабијски штаб у којем се налазе бивши обавештајци АИД-а запослени у овом институту по уговору о делу.

Галијашевић је упозорио да су Институт за нестала лица БиХ, а посебно Машевић „у функцији бошњачке политике и бошњачких обавештајних служби које директно врше социјално збрињавање вехабија, а који потом постају очи и уши АИД-а“.

Ostavi poruku