Предсједништво Борачке организације (БО) Зворник сматра да Тужилаштво БиХ, које позива Србе из мјесне заједнице Петковци код Зворника на саслушање у Теренску канцеларију тужилаштва у Сребреници, посебним методама уводи страх у ово село, те пита које је мјесто, послије Петковаца, сљедеће на реду.

Овакав став Тужилаштва БиХ, које је до сада позвало око 150 мјештана Петковаца да дају исказе у виду свједока о догађајима у Сребреници, удар је, не само на ово село, него на институције Републике Српске (РС), сматрају у Предсједништву БО Зворник.

Предсједник БО Зворник Драган Милошевић рекао је данас новинарима да је ван памети да Тужилаштво БиХ упућује позив, који је потписао међународни тужилац Ерик Ларсон, непокретном човјеку који има 81 годину да даје исказ о „неком кривичном предмету“.

„Још је већа нелогичност да се особи, коју је са десет година заробила тзв. Армија БиХ, упућује позив да даје изјаву о наводном злочину Срба над Бошњацима у Сребреници, што је иронија овог друштва“, рекао је Милошевић и запитао шта ће та особа, која је тада као дијете била у заробљеништву, а сада је одрастао младић, моћи да каже о страдању Бошњака када од њих сада има трауме.

Он је појаснио да Тужилаштво позива и сенилне људе и жене и оне који нису били физички присутни у току рата на овом подручју, али су се стицајем околности вратили у Петковце и додао да је у позиву Тужилаштва БиХ наведено да „неодазивање позиву повлачи за собом принудно довођење или казну од 5.000 КМ“.

Милошевић сумња да је ријеч о перфидној игри, која је смишљена „Бог зна гдје“, како би се извршио притисак на Србе из Петковаца да се под притиском иселе, јер је ово село уклијештено између мулиманских села Ђулића и Клисе, те да се преко те територије направи „мала зелена трансферзала“ од Сапне, Федерација БиХ, до Козлука у РС.

Милошевић је рекао да је разочаран ставом српских представника у заједничким органима, као и посланицима из Зворника у Народној скупштини РС, који ништа не предузимају да се српски народ заштити од притисака из Тужилаштва БиХ.

Он је од српских представника у заједничким органима затражио да прекину сваку сарадњу са БиХ институцијама, које, како је рекао, не раде на помирењу него на разне начине оптужују српску страну, како би оправдале бошњачку страну од вршења ратних злочина, што је најновији доказ села Петковаца.

Милошевић је нагласио да ће БО Зворник тражити да се сједиште Центра јавне безбједности врати из Бијељине у Зворник, јер, како тврди, до сада „ништа није урадио на заштити српског становништва“.

Ostavi poruku