Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da će, ukoliko Srbi napuste Kosovo, biti bespredmetna dalja politička borba za prostor.„Ljudima danas prioritetno treba osigurati miran i bezbedan život. Nikada, ni pod kojim uslovima, nećemo priznati Kosovo, i to smo svima jasno stavili do znanja. Nadam se da će to biti politika i svih budućih vlada“, rekao je Šutanovac za beogradske „Večernje novosti“.

Porukom da Srbija na Kosovu treba da se bori prije svega za život građana, a ne za hektare, Šutanovac je rekao da nije rekao ništa novo i da to ponavlja već godinama.

On je dodao da to nije nikakav zaokret u politici, ni države, ni Demokratske stranke, ni njegovo lično.

„Moramo učiniti sve da budemo faktor stabilnosti, da omogućimo da se na Kosovu organizuje život na demokratskim principima, a ne da dizanjem tenzija pokušavamo da ostvarimo određene ciljeve“, istakao je Šutanovac.

On je dodao da se u Sandžaku neće dogoditi kosovski scenario.

„Građani ne treba da brinu, to se neće dogoditi. Činjenica je da smo sada u špicu krize, ali treba biti strpljiv. Suština svega je u ekonomiji. Treba da uposlimo ljude, obezbedimo im posao i onda zapaljiva retorika neće imati podršku“, poručio je Šutanovac.

Odgovarajući na pitanje na koji način vojska prati dešavanja i u Sandžaku i na jugu Srbije, Šutanovac je rekao da je vojska Srbije vojska svih građana ove zemlje i da nisu elemenat unutrašnje politike.

„I u Sandžaku i na jugu prisutni smo i kroz razne humanitarne aktivnosti. Tvrdim da je Srbija jedna od najbezbednijih evropskih zemalja, to može da potvrdi i većina stranih diplomata koji nesmetano putuju po Srbiji, slobodno se kreću. Očekujem i da se u procesu profesionalizacije Vojske Srbije, za vojnu službu prijavi i veliki broj Bošnjaka“, smatra ministar odbrane Srbije.

Ostavi poruku