Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ima puno pravo da brani legitimne interese na Kosovu i izrazio očekivanje da će Beograd do kraja iduće ili početkom 2012. godine početi pregovore o članstvu u EU.Tadić je rekao, poslije susreta sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, da Srbija ne odustaje od centralnog strateškpg cilja člnstva u EU i želi da u najkraćem mogućem roku otpočne pregovore o članstvu u EU, ali ne da na vještački način dobije ubrzanje tog procesa.

On je podsjetio da je pretpostavka za članstvo okončanje saradnje sa Haškim tribunalom i ponovio da je zvanični Beograd potpuno privržen tom okončanjeu, hapšenju i izručenju preostala dva optuženika.

„Svakog dana intenzivno radimo na tome i nadam se da će ta stranica istorije biti zatvorena u najskorije vreme“, rekao je Tadić.

On je izrazio zadovoljstvo što je zajednički sa EU pronađen kompromis za rezoluciju o Kosovu, koju je donijela Generalna skupštihna UN. On kaže da očekuje proces razgovora i pregovora i da vjeruje da je moguće postići dogovor i kompromis Srba i kosovskih Albanaca.

„Samo putem pregovora i mirnim i diplomatskim putem moguće je rešiti sva sporna pitanja i doprineti stabilnosti zapadnog Balkana, jer bilo koja destabilizacija zapadnog Balkana podrazumevala bi i destabilzaciju EU“, rekao je Tadić.

Evropski komesar je posjetu Beogradu otpočeo susretom sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, a sastao se i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, ministrom pravde Snežanom Malović, te ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

Tokom današnje posjete Beogradu, File je sagovornicima prenio poruku ohrabrenja da se posvete ključnim izazovima evropske reformske agende, uključujući pravosuđe, borbu protiv korupcije i saradnji sa Haškim tribunalom.

Tadić će, kako je najavljeno iz njegove pres-službe, boraviti u Njujorku,m gdje će se dva puta obratiti Generalnoj skupštini UN, a imaće i više bilateralnih susreta sa premijerima, šefovima diploamtija zemalja članica UN.

Ostavi poruku