Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да Србија има пуно право да брани легитимне интересе на Косову и изразио очекивање да ће Београд до краја идуће или почетком 2012. године почети преговоре о чланству у ЕУ.Тадић је рекао, послије сусрета са европским комесаром за проширење Штефаном Филеом, да Србија не одустаје од централног стратешкпг циља члнства у ЕУ и жели да у најкраћем могућем року отпочне преговоре о чланству у ЕУ, али не да на вјештачки начин добије убрзање тог процеса.

Он је подсјетио да је претпоставка за чланство окончање сарадње са Хашким трибуналом и поновио да је званични Београд потпуно привржен том окончањеу, хапшењу и изручењу преостала два оптуженика.

„Сваког дана интензивно радимо на томе и надам се да ће та страница историје бити затворена у најскорије време“, рекао је Тадић.

Он је изразио задовољство што је заједнички са ЕУ пронађен компромис за резолуцију о Косову, коју је донијела Генерална скупштихна УН. Он каже да очекује процес разговора и преговора и да вјерује да је могуће постићи договор и компромис Срба и косовских Албанаца.

„Само путем преговора и мирним и дипломатским путем могуће је решити сва спорна питања и допринети стабилности западног Балкана, јер било која дестабилизација западног Балкана подразумевала би и дестабилзацију ЕУ“, рекао је Тадић.

Европски комесар је посјету Београду отпочео сусретом са министром одбране Драганом Шутановцем, а састао се и са премијером Мирком Цветковићем, министром спољних послова Вуком Јеремићем, министром правде Снежаном Маловић, те министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем.

Током данашње посјете Београду, Филе је саговорницима пренио поруку охрабрења да се посвете кључним изазовима европске реформске агенде, укључујући правосуђе, борбу против корупције и сарадњи са Хашким трибуналом.

Тадић ће, како је најављено из његове прес-службе, боравити у Њујорку,м гдје ће се два пута обратити Генералној скупштини УН, а имаће и више билатералних сусрета са премијерима, шефовима диплоамтија земаља чланица УН.

Ostavi poruku