Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић за данас је заказао сједницу Предсједништва БиХ на којој би се, како је навео, разматрале изјаве предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића „којима се заговара сецесија једног дијела БиХ“.Српски члан Предсједништва Небојша Радмановић сматра да је потпуно неосновано одржавање ванредне сједнице Предсједништва са овим дневним редом, као и да њено сазивање представља покушај злоупотребе ове институције.“Скрећем вам пажњу да ниједна уставна или законска одредба која уређује рад Предсједништва БиХ овом органу не даје овлашћење да разматра изјаве или ставове политичких субјеката у БиХ, а поготово му не намеће обавезу такве врсте“, појаснио је Радмановић у писму упућеном Силајџићу.

Он је оцијенио да је Шпирићев рад у току актуелног мандата био на високом нивоу, у потпуности у складу са Дејтонским мировним споразумом и интересима оба ентитета и БиХ.

Радмановић је истакао да је од потписивања Дејтонског мировног споразума велики број политичара из Федерације БиХ оспоравао дејтонску, односно уставну позицију Републике Српске и позивао на њено укидање, те да се то свакодневно чини и данас.

„Не сјећам се да сте поводом таквих изјава тражили реакцију и осуду Предсједништва БиХ. Из свега наведеног произилази да је ваше сазивање ванредне сједнице Предсједништва по овом питању потпуно неосновано и да се ради о покушају злоупотребе ове институције, а што је крајње непримјерено“, истакао је Радмановић.

Шпирић је раније рекао да, ако су Албанци 150 година сањали сан о независном Косову и на прагу су добити и службену потврду, и Срби у Републици Српској имају право на исто.

Он је прије два дана изјавио да Републику Српску /РС/ из БиХ може да отјера само Сарајево. „Степен мржње који долази из Сарајева према РС обезбиједиће јој други статус. РС ту не треба да ради ништа“, рекао је Шпирић.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је Шпирић човјек са потпуним интегритетом и да има пуну подршку СНСД-а.

Шпирић је јуче рекао да Силајџићев захтјев за одржавање ванредне сједнице Предсједништва БиХ представља предизборни трик предсједавајућег Предсједништва БиХ.

„Није ми познато који су разлози за одржавање ванредне сједнице Предсједништва БиХ, наводно због мог антидејтонског дјеловања. Ја поштујем Дејтон и кажем да тај споразум није донио само мир БиХ, већ је ваљда и верификовао РС“, изјавио је Шпирић.

Ostavi poruku