Naslovna Vijesti File u Beogradu o daljim srpskim integracijama

File u Beogradu o daljim srpskim integracijama

0

Komesar EU za proširenje Štefan File dolazi danas u posjetu Beogradu, gdje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o daljim integracijama Srbije u EU i konkretnim koracima za približavanje te zemlje Uniji.File je juče u Briselu, nakon susreta sa srpskim potpredsjednikom Vlade Božidarom Đelićem, izrazio nadu da će konsenzus o kandidaturi Srbije biti postignut do narednog sastanka Savjeta EU u oktobru.

On je rekao da će u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima, među kojima i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, razgovarati o narednim koracima, pošto Evropska komisija dobije zeleno svjetlo za izradu mišljenja o srpskom zahtjevu za članstvo u EU.

„Kandidatura je sada u rukama država članica koje moraju da postignu konsenzus. O ovom pitanju je razgovarano proteklih dana. Ohrabren sam što je Belgija /država predsjedavajuća/ ovo pitanje stavila na agendu idućeg sastanka Savjeta EU i nadam se da će do tada države članice postići konsenzus“, istakao je on.

Kada taj konsenzus bude postignut, dodao je File, biće potrebno nekoliko dana ili najviše par nedelja prije nego što se srpskim vlastima pošalje upitnik.

On je rekao da rezolucija Srbije i EU o mišljenju Međunarodnog suda pravde znači novi početak, ne samo odnosa Srbije i Unije, već i realizaciju evropskog puta Srbije.

Đelić je istakao da Srbija pozdravlja odluku Belgije, koja predsjedava Unijom do kraja godine, da srpsku kandidaturu stavi na dnevni red i izrazio nadu da će se partnerstvo sa EU materijalizovati zelenim svjetlom za srpski zahtjev.

„Mi smo spremni, obavili smo sve tehničke pripreme koje smo do sada mogli da učinimo, i kada ta odluka bude doneta, demonstriraćemo svoj administrativni kapacitet da taj posao obavimo na najbrži i najbolji mogući način“, istakao je Đelić.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version