Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да је сигурно да ће Српска бити укључена у глобални пројекат изградње гасовода „Јужни ток“, након што је са министром енергетике Русије Сергејом Шматковим потписао политичку изјаву о томе.

„То је први формали документ у којем се РС укључује у глобални пројекат `Јужни ток` и дијелиће његову судбину.Веома је значајно да смо разријешили ту дилему и да нема више никаквих могућности да РС не буде укључена, када глобални пројекат буде реализован. Важно је да РС не буде мимо овог пројекта, што је и његов основни значај“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да је већ дуже вријеме са руским властима и компанијама разговарамо у вези укључивања РС у генерални пројекат „Јужни ток“.

Додик је подсјетио да су приликом његовог састанка са предсједником Русије Дмитријем Медведовим у Београду неке компаније подржале одређене активности и испитивања и могућности такве реализације.

„С обзиром на то да су почетне оцјене о томе да се РС укључи у тај пројекат позитивне, показала се потреба да се на званичном нивоу донесе одлука и потврди опредјељење Русије и нас из РС да смо спремни да се укључимо у овај пројекат“, навео је Додик.

Премијер Додик и министар енергетике у Влади Русије Сергеј Шматков прекјуче су потписали заједничку политичку изјаву да се РС укључи у тај пројекат и да се од компаније „Гаспром“ затражи израда студије изводљивости, да се зна како ићи даље.

„Сама та изјава била је основ да се формализује настојање `Гаспрома` да се крене у тај посао“, рекао је Додик.

Премијер Српске је напоменуо да се сви велики руски пројекти, упркос чињеници да постоје снажне и моћне фирме, воде у оквиру владе и да ниједан посао фирми које се баве тим послом не би био могућ, уколико нема политичке подршке владе Русије.

Ostavi poruku