Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da je sigurno da će Srpska biti uključena u globalni projekat izgradnje gasovoda „Južni tok“, nakon što je sa ministrom energetike Rusije Sergejom Šmatkovim potpisao političku izjavu o tome.

„To je prvi formali dokument u kojem se RS uključuje u globalni projekat `Južni tok` i dijeliće njegovu sudbinu.Veoma je značajno da smo razriješili tu dilemu i da nema više nikakvih mogućnosti da RS ne bude uključena, kada globalni projekat bude realizovan. Važno je da RS ne bude mimo ovog projekta, što je i njegov osnovni značaj“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je već duže vrijeme sa ruskim vlastima i kompanijama razgovaramo u vezi uključivanja RS u generalni projekat „Južni tok“.

Dodik je podsjetio da su prilikom njegovog sastanka sa predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedovim u Beogradu neke kompanije podržale određene aktivnosti i ispitivanja i mogućnosti takve realizacije.

„S obzirom na to da su početne ocjene o tome da se RS uključi u taj projekat pozitivne, pokazala se potreba da se na zvaničnom nivou donese odluka i potvrdi opredjeljenje Rusije i nas iz RS da smo spremni da se uključimo u ovaj projekat“, naveo je Dodik.

Premijer Dodik i ministar energetike u Vladi Rusije Sergej Šmatkov prekjuče su potpisali zajedničku političku izjavu da se RS uključi u taj projekat i da se od kompanije „Gasprom“ zatraži izrada studije izvodljivosti, da se zna kako ići dalje.

„Sama ta izjava bila je osnov da se formalizuje nastojanje `Gasproma` da se krene u taj posao“, rekao je Dodik.

Premijer Srpske je napomenuo da se svi veliki ruski projekti, uprkos činjenici da postoje snažne i moćne firme, vode u okviru vlade i da nijedan posao firmi koje se bave tim poslom ne bi bio moguć, ukoliko nema političke podrške vlade Rusije.

Ostavi poruku