Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да је Србија досљедна у ставу да дође до дијалога, који је неминован, али, статус Косова и Метохије за Србију и даље представља централно питање.„За оне који су признали једнострано проглашену независност, кључна су, вероватно, тзв. техничка питања. Заједничка резолуција Србије и ЕУ омогућава дијалог који би, у крајњој линији, водио ка изналажењу компромисног решења уз очување српске заједнице у покрајини и национално-државних интереса Србије“, рекао је Богдановић за београдске „Вечерње новости“.

Према његовим ријечима, став Београда је познат – дијалог је једини начин рјешења косметских проблема, али такође је позната црвена линија „испод које Београд неће и не може да иде“.

Одговарајући на питање када ће почети дијалог и како успоставити листу питања која ће се прва наћи на дневном реду, Богдановић је рекао да постоји листа приоритетних тема, али да се испитује редослијед потеза, истичући да је први припрема дијалога који подразумијева дефинисање низа питања и детаља.

„На основу прошлих искустава, јасно је да је за почетак и успех дијалога неопходна темељна припрема. Лично сматрам да припрема дијалога неће бити нимало лак ни краткотрајан процес“, сматра Богдановић.

Он је додао да је централна улога у преговорима намијењена ЕУ.

С друге стране, рекао је он, без искуства и утицаја УН, Русије и САД, тешко је замисливо стабилно вођење ионако компликованог и комплексног процеса.

Богдановић је нагласио да је Србији најбитније да се пронађу рјешења за постојеће проблеме на Космету, а споредно је гдје ће се одвијати преговори, у Бриселу, Београду или Приштини.

Ostavi poruku