Српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић назвао је данас смијешним аргументе које је предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић навео при заказивању сутрашње ванредне сједнице Предсједништва БиХ, на којој би се разматрале изјаве предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића „којима се заговара сецесија једног дијела БиХ“.

„Аргументи за заказивање сједнице су смијешни. Можда је рано да се дају крупне оцјене зашто се то ради у овом моменту, али је сигурно да нема никакву сврху, како за БиХ, тако ни за било ког члана Предсједништва, те да служи у предизборне сврхе“, рекао је Радмановић данас Срни у Трнову.

Радмановић је јуче саопштио да је одржавање ове сједнице потпуно неосновано, као и да њено сазивање представља покушај злоупотребе ове институције.

„Ниједна уставна или законска одредба која уређује рад Предсједништва БиХ овом органу не даје овлашћење да разматра изјаве или ставове политичких субјеката у БиХ, а поготово му не намеће обавезу такве врсте“, појаснио је Радмановић у писму упућеном предсједавајућем Предсједништва БиХ Харису Силајџићу, који је сазвао ову сједницу.

Он је оцијенио да је Шпирићев рад у току актуелног мандата био на високом нивоу, у потпуности у складу са Дејтонским мировним споразумом и интересима оба ентитета и БиХ.

Предсједајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је раније да, ако су Албанци 150 година сањали сан о независном Косову и на прагу су добити и службену потврду, и Срби у Републици Српској имају право на исто.

Шпирић је данас изјавио да захтјев за одржавање ванредне сједнице Предсједништва БиХ представља Силајџићев предизборни трик.

Ostavi poruku