Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nazvao je danas smiješnim argumente koje je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić naveo pri zakazivanju sutrašnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj bi se razmatrale izjave predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića „kojima se zagovara secesija jednog dijela BiH“.

„Argumenti za zakazivanje sjednice su smiješni. Možda je rano da se daju krupne ocjene zašto se to radi u ovom momentu, ali je sigurno da nema nikakvu svrhu, kako za BiH, tako ni za bilo kog člana Predsjedništva, te da služi u predizborne svrhe“, rekao je Radmanović danas Srni u Trnovu.

Radmanović je juče saopštio da je održavanje ove sjednice potpuno neosnovano, kao i da njeno sazivanje predstavlja pokušaj zloupotrebe ove institucije.

„Nijedna ustavna ili zakonska odredba koja uređuje rad Predsjedništva BiH ovom organu ne daje ovlašćenje da razmatra izjave ili stavove političkih subjekata u BiH, a pogotovo mu ne nameće obavezu takve vrste“, pojasnio je Radmanović u pismu upućenom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, koji je sazvao ovu sjednicu.

On je ocijenio da je Špirićev rad u toku aktuelnog mandata bio na visokom nivou, u potpunosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i interesima oba entiteta i BiH.

Predsjedajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je ranije da, ako su Albanci 150 godina sanjali san o nezavisnom Kosovu i na pragu su dobiti i službenu potvrdu, i Srbi u Republici Srpskoj imaju pravo na isto.

Špirić je danas izjavio da zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH predstavlja Silajdžićev predizborni trik.

Ostavi poruku