Naslovna Bosna i Hercegovina Prekid suđenja do 27. septembra

Prekid suđenja do 27. septembra

0

Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, prekinuto je danas u Haškom tribunalu i biće nastavljeno u ponedjeljak 27. septembra, javlja dopisnik Srne.Odbrana je tražila prekid od 12 radnih dana, radi upoznavanja sa materijalom koji joj je Tužilaštvo objelodanilo 31. avgusta kao „potencijalno oslobađajući“, a Karadžić i njegovi savjetnici ocijenili kao „važan oslobađajući materijal“ koji potkrepljuje tvrdnje da je Vojska RS gađala legitimne ciljeve u Sarajevu.

Materijal je u decembru prošle godine zaplijenjen u Beogradu, u stanovima Dragomira Pećanca, nekadašnjeg šefa obezbjeđenja generala Ratka Mladića, i Milorada Pelemiša, koji je bio komandant Desetog diverzantskog odreda VRS. Materijal je u posjedu Tužilaštva od januara ove godine i odbrana insistira da je time što joj je predat tek u avgustu prekršeno pravilo o obavezi objelodanjivanja. Radi se o 1072 predmeta na oko 5740 stranica.

Sudsko vijeće je optuženom najprije odobrilo pet slobodnih radnih dana, ali je odluka izmijenjenja na zahtjev odbrane, jer Karadžiću u posjetu dolazi porodica.

Karadžić je jutros završio sa unakrsnim ispitivanjem penzionisanog majora kanadske vojske Frensisa Roja Tomasa, nekadašnjeg šefa vojnih posmatrača UN u Sarajevu.

Svjedok je rekao da ne zna koliko su bile brojne brigade pripadnika Armije BiH u centru grada, navodeći da „nije vjerovao u podatke koje je o tome davala bosanska strana“. Prema svjedokovim procjenama, brigade su bile jednake bataljonu NATO-a, odnosno „nijedna brigada nije imala pravu formaciju“.

Karadžić je citirao nekadašnjeg komandanta UNPROFOR u BiH, generala Majkla Rouza, da su „izvještaji posmatrača UN bili potpuno beskorisni, jer su pisali izvještaje o pucanju koje su zasnivali na onome što su im rekli lokalni komandanti“, a svjedok je na to odgovorio – „Ne moram da vjerujem da je general Rouz to stvarno rekao“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version