На Црном врху код Зворника непозната лица оскрнавила су ноћас спомен плочу, која је 10. септембра откривена и освештана у част погинилих припадника Војске, Полиције и цивила Републике Српске (РС), које су на тај дан 1992. године на овом мјесту убиле муслиманске снаге.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић, осуђујући овај вандалски чин, рекао је данас Срни да тек постављена спомен плоча никога није вријеђала, јер су њеним постављањем само констатоване чињенице да су ту у засједи страдале невине жртве.

Истичући да је ово обиљежје подигнуто уз велике напоре, Митровић је рекао да ће спомен плоча бити обновљена, јер то невине жртве заслужују.

Митровић је нагласио да до сада бошњачка обиљежја нигдје на подручју РС нису скрнављена, али је оцијенио да ће због овог инцидента сада вјероватно „настати лупање бошњачких обиљежја од Сребренице до Мањаче“, додајући да он не подстиче никога да то ради.

Предсједник Борачке организације Зворник Драган Милошевић рекао је да је овај инцидент само наставак бошњачке политике, „јер мисле да, ако нема српских обиљежја и споменика, нема ни српских стратишта“.

„Бошњаци не признају српске жртве и настоје да свако обиљежје постављено на српском стратишту затру, што су радили и на Глођанском брду код Зворника гдје су два или три пута рушили Спомен плочу постављену у знак сјећања на 126 припадника војске РС, које су муслимани убили 6. новембра 1992. године“, рекао је Милошевић.

Он је упитао да ли представници међународне заједнице виде „бошњачку толеранцију“ у којој им све српско смета и затражио од полиције да открију починиоце.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић сматра да су овај вандалски чин највјероватније починила лица муслиманске националности којима је ова спомен плоча сметала.

„Муслимани су овим непримјереним чином дали јасну поруку Србима у Зворнику, а и широм РС, да мјеста страдања Срба у протеклом рату не треба ни спомињати, а ни обиљежавати“, рекао је Марковић.

На Црном врху 10. септембра 1992. године муслиманске снаге убиле су Момира Тробока из Сарајева, Душка Новичића из Зворника, Јована Бојовића, Мира Ђокића, Милана Спаића и Вељка Бојовића, сви из Рогатице, као и Станимира Јовића и Љубомира Богуновића.

У току одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју страдало је још осам припадника српског народа, за које је заједнички подигнута ова спомен плоча.

Ostavi poruku