Sud za ratne zločine u Kambodži podigao je optužnice protiv četiri bivša lidera režima Crvenih Kmera za genocid, torturu i vjerski progon.Iduće godine počeće suđenje zamjeniku Pola Pota lidera Crvenih Kmera Nuon Čifu, bivšem šefu države Kiju Sampanu, bivšem ministru inostranih poslova Jeng Sariju i njegovoj supruzi Jeng Tirt.

U julu je bivši upravnik zatvora Kaing Gek Eav, poznat i kao Dač, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i osuđen na 35 godina zatvora.

Jedan od istražnih sudija Ju Bunileng rekao je da od kako su četvoro privedenih uhapšeni 2007. godine ispitani su 46 puta.

Optuženi su sada u poodmaklim godina i Jeng Sari ima 84. godine i veoma je slabog zdravlja. Njegova 78-osmogodišnja, koja je bila na funkciji ministra za socijalna pitanja, biće prva žena protiv koje je pokrenut sudski proces.

Dač je bio upravnik zatvora „Tuol Sleng“ ili „Es-21“, koji je bio simbol komunističkog režima okrivljenog za smrt 1,7 miliona u periodu od 1975. do 1979. godine.

Međutim, zbog vremena koje je već proveo iza rešetaka i odštete zbog nelegalnog perioda u zatvoru, on će biti oslobođen za 19 godina. On je priznao da je nadgledao mučenje i ubistva više od 14 000 u zatvoru pod njegovom upravom, ali tvrdi da je samo izvršavao naređenja.

Njegov je slučaj prvi koji je iznesen pred zajednički sud UN i Kambodže a koji je uspostavljen radi krivičnog gonjenja članova režima Crvenih Kmera. Lider pokreta Pol Pot preminuo je 1998. godine.

Ostavi poruku