Mladi Republike Srpske /RS/ razočarani su dosadašnjim aktivnostima vlasti u BiH u smjeru evropskih integracija i dobijanja bezviznog režima, a najnovija anketa na sajtu specijalnog predstavnika EU u BiH – www.reci.ba, pokazala je da više od polovine ispitanika ne očekuje da će BiH dobiti bezvizni režim do kraja godine.Na pitanje postavljeno na tom sajtu – da li očekujete da će BiH dobiti bezvizni režim do kraja godine, 57,67 odsto odgovora glasilo je – „ne“, dok je 27,87 odsto anketiranih odgovorilo da očekuje ukidanje viznog režima do kraja godine. Za ponuđeni odgovor „možda“ odlučilo se 14,46 odsto učesnika ankete, pišu „Večernje novosti“.

Generalni sekretar Omladinskog savjeta RS Bojan Grebenar istakao je da je poražavajuća činjenica da se mladi Srpske, odnosno cijele BiH, i dalje nastoje „zadržati dalje od svojih vršnjaka iz EU“.

On je naglasio da su studenti univerziteta u Srpskoj u većini podržali evropske integracije BiH, i da žele da budu dio evropske porodice i putuju bez viza.

Predsjednik Omladinske informativne agencije BiH Jan Zlatan Kulenović rekao je da su mladi oba entiteta hronično razočarani ranijim, neispunjenim obećanjima i najavama domaćih političara o dobijanju bezviznog režima za BiH, te da zbog toga „više i ne očekuju da će im vrata EU u skorije vrijeme biti širom otvorena“.

Ostavi poruku