Бивши члан Управног одбора „Медицинске електронике“ из Бањалуке и радник Инвестиционо-развојне банке РС Никица Бајић постигао је са Специјалним тужилаштвом РС споразум о признању кривице, објављено је на статусној конференцији која је одржана у бањалучком Окружном суду.У склопу споразума Бајић се, према писању „Гласа Српске“ обавезао да сведочи против осталих оптужених у случају Медицинска електроника.

Председник судског већа Весна Станковић-Ћосовић раздвојила је поступак против њега од поступка против осталих оптужених Миле Радишића, Драгана Церовца и Жељка Каталине.

Њима је почетак судјења заказан за 8. октобар, а први сведок биће управо Бајић.

Он је склапањем споразума са Тужилаштвом признао да је био члан организоване криминалне групе, а своју улогу требало би да опише као први сведок Специјалног тужилаштва РС.

Окружни суд у Бања Луци је крајем јула ове године потврдио оптужницу против Радишића, највећег акционара „Медицинске електронике” и власника фирме „Гранд трејд“ из Бања Луке, Жељка Каталине, бившег директора „Медицинске електронике“, Драгана Церовца, бившег члана Надзорног одбора тог предузећа и руководиоца оделења у Инвестиционо-развојној банци РС и Бајића.

Њима је на терет стављено да су били чланови организоване криминалне групе која је манипулишући ценама акција „Медицинске електронике“ оштетила буџет РС за више од 1,7 милиона марака.

Радишић се терети да је у јануару прошле године организовао криминалну групу како би по знатно нижој цени купио државни капитал у “Медицинској електроници”.

Заједно са њима био је оптужен и бивши вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке РС Бојан Голић који је признао кривицу и за несавестан рад у служби добио четири месеца затвора.

Ostavi poruku