Bivši član Upravnog odbora „Medicinske elektronike“ iz Banjaluke i radnik Investiciono-razvojne banke RS Nikica Bajić postigao je sa Specijalnim tužilaštvom RS sporazum o priznanju krivice, objavljeno je na statusnoj konferenciji koja je održana u banjalučkom Okružnom sudu.U sklopu sporazuma Bajić se, prema pisanju „Glasa Srpske“ obavezao da svedoči protiv ostalih optuženih u slučaju Medicinska elektronika.

Predsednik sudskog veća Vesna Stanković-Ćosović razdvojila je postupak protiv njega od postupka protiv ostalih optuženih Mile Radišića, Dragana Cerovca i Željka Kataline.

Njima je početak sudjenja zakazan za 8. oktobar, a prvi svedok biće upravo Bajić.

On je sklapanjem sporazuma sa Tužilaštvom priznao da je bio član organizovane kriminalne grupe, a svoju ulogu trebalo bi da opiše kao prvi svedok Specijalnog tužilaštva RS.

Okružni sud u Banja Luci je krajem jula ove godine potvrdio optužnicu protiv Radišića, najvećeg akcionara „Medicinske elektronike” i vlasnika firme „Grand trejd“ iz Banja Luke, Željka Kataline, bivšeg direktora „Medicinske elektronike“, Dragana Cerovca, bivšeg člana Nadzornog odbora tog preduzeća i rukovodioca odelenja u Investiciono-razvojnoj banci RS i Bajića.

Njima je na teret stavljeno da su bili članovi organizovane kriminalne grupe koja je manipulišući cenama akcija „Medicinske elektronike“ oštetila budžet RS za više od 1,7 miliona maraka.

Radišić se tereti da je u januaru prošle godine organizovao kriminalnu grupu kako bi po znatno nižoj ceni kupio državni kapital u “Medicinskoj elektronici”.

Zajedno sa njima bio je optužen i bivši vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke RS Bojan Golić koji je priznao krivicu i za nesavestan rad u službi dobio četiri meseca zatvora.

Ostavi poruku