Beograd i Priština trebalo bi da razgovaraju o svemu, pa i o statusu Kosova, izjavio je slovački ministar spoljnih poslova Mikulaš Džurinda.„Siguran sam da će obje strane biti otvorene za sve teme i smatram da nijedno pitanje ne treba da bude zabranjeno“, rekao je Džurinda za beogradske „Večernje novosti“.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da EU sada pokaže više dobre volje nakon što je Srbija pristala da izmijeni rezoluciju pred UN, šef slovačke diplomatije kaže da se „odgovor evropske zajednice očekuje i on je potreban“.

„Siguran sam da će kredibilitet EU biti veći ako budemo sposobni da odgovorimo na aplikaciju Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. To će biti suštinsko za stabilnost i pozitivan razvoj u Srbiji, što je presudno sa evropskog stanovišta“, rekao je Džurinda.

On smatra da će ova, kako je rekao, trenutno ne tako velika poteškoća biti prevaziđena veoma brzo.

„Vjerujem da će Savjet ministara u oktobru da zatraži od Evropske komisije da započne izradu mišljenja o srpskoj kandidaturi i želim tome da doprinesem“, istakao je je on.

Džurinda je rekao da „nema druge opcije ni za Beograd ni za Prištinu nego da razgovaraju i idu zajedno ka EU“.

„To je jedini put. Srećan sam što su se predsjednik Tadić i srpski lideri odlučili za budućnost, a ne za prošlost“, dodao je ministar spoljnih poslova Slovačke.

Ostavi poruku