Delegati Skupštine Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije danas su na sjednici u Kosovskoj Mitrovici zatražili od narodnih poslanika Skupštine Srbije da pokrenu inicijativu za smjenu predsjednika Srbije Borisa Tadića, zato što je svojom unutrašnjom i spoljnom politikom ugrozio cjelovitost zemlje protivno važećem Ustavu.

„Tadić nije uvažio naše stavove sa prethodne sednice, koji garantuju minimum političkih i egzistencijalnih uslova za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, nego je prihvatio kompromis sa EU što predviđa tehničke pregovore između Beograda i Prištine. To znači priznavanje takozvane nezavisne republike Kosovo“, navodi se u zaključcima.

Skupština zajednice srpskih opština ističe da Tadić nije uvažio ni stavove Skupštine Srbije sa sjednice održane 26. jula.

„Predsednik Srbije obmnanuo je i sve naše prijatelje u svetu koji nas podržavaju u političkoj borbi za nepovredivost granica Srbije, a to su, pre svega, Rusija, Kina, Indija i Brazil“, navodi se u zaključcima.

Delegati su se saglasili da pregovori između Beograda i Prištine moraju biti isključivo o statusu.

Skupština Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije još jednom je pozvala vrh Srpske pravoslavne crkve da ne prihvati tzv. eksteritorijalnost srpskih manastira, kao i da se izjasni o Tadićevoj politici.

Na sjednici je izražena zahvalnost ruskom ambasadoru u Srbiji Aleksandru Konuzinu zbog podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i svim ambasadorima koji su branili međunarodno pravo, a time i interes Srba na sjednici Generalne skupšine UN.

Na nedavnoj proširenoj sjednici održanoj prošle sedmice u Zvečanu, delegati Skupštine Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije usvojili su Deklaraciju o odbrani Kosova i Metohije kao neotuđivog, sastavnog dijela Srbije.

Ostavi poruku