Rumuniju je danas zahvatio talas štrajkova u kojima učestvuju bolničko osoblje, taksi vozači  i pojedini javni službenici, zbog smanjenja plata i drugih socijalnih davanja, javila je agencija Asošijeted pres.U Bralili, mestu u jugoistočnoj Rumuniji, ispred tamošnje bolnice, došlo je do sukoba demontranata i policije.

Ministarstvo zdravlja je uputilo delegaciju koja bi trebalo da ispita situaciju i predloži mere, javlja AP.

Zdravstveni sistem u Rumuniji se suočava s mnogim problemima, bolnice i oprema su zastareli, a zbog malih plata lekari i drugo osoblje  pokušavaju da nadju posao u inostratsvu, pogotovo posle ulaska zemlje  u EU.

U Bukureštu nekoliko stotina privatnih taksista štrajkuje zbog odluke vlade prema kojoj moraju da plate doprinose za zdravstveno osiguranje unazad pet godina.

Proteste sledeće nedelje najavljuju i u policiji pošto je i ona pogodjena vladinom odlukom o smanjenju plata za 25 odsto.

Prema navodima današnjeg saopštenja, policija će intervenisati samo u vanrednim  slučajevima, a neće ići u patrole niti će  kontrolisati saobraćaj i izdavati naloge za mandatne kazne nesavesnim vozačima.

Vlada Rumunije je u julu  smanjila plate u javnom sektoru za 25 procenata i povećala PDV za pet odsto, na 24 procenta, kako bi  popunila ogroman deficit u državnom budžetu.

To je preduslov i za dobijanje  novih zajmova od Medjunarodnog monetarnog fonda i evropskih finansijskih institucija .

Ostavi poruku