Румунију је данас захватио талас штрајкова у којима учествују болничко особље, такси возачи  и поједини јавни службеници, због смањења плата и других социјалних давања, јавила је агенција Асошијетед прес.У Бралили, месту у југоисточној Румунији, испред тамошње болнице, дошло је до сукоба демонтраната и полиције.

Министарство здравља је упутило делегацију која би требало да испита ситуацију и предложи мере, јавља АП.

Здравствени систем у Румунији се суочава с многим проблемима, болнице и опрема су застарели, а због малих плата лекари и друго особље  покушавају да надју посао у иностратсву, поготово после уласка земље  у ЕУ.

У Букурешту неколико стотина приватних таксиста штрајкује због одлуке владе према којој морају да плате доприносе за здравствено осигурање уназад пет година.

Протесте следеће недеље најављују и у полицији пошто је и она погодјена владином одлуком о смањењу плата за 25 одсто.

Према наводима данашњег саопштења, полиција ће интервенисати само у ванредним  случајевима, а неће ићи у патроле нити ће  контролисати саобраћај и издавати налоге за мандатне казне несавесним возачима.

Влада Румуније је у јулу  смањила плате у јавном сектору за 25 процената и повећала ПДВ за пет одсто, на 24 процента, како би  попунила огроман дефицит у државном буџету.

То је предуслов и за добијање  нових зајмова од Медјународног монетарног фонда и европских финансијских институција .

Ostavi poruku