Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Moskvi da Rusija ostaje čvrsto na pozicijama Dejtonskog sporazuma, potrebe da bude zatvorena kancelarija visokog predstavnika i da se reforme u BiH odvijaju unutrašnjim potencijalima i dijalogom političkih snaga, bez nametanja sa strane.

Dodik je rekao da je danas u Moskvi razgovarao sa predsjednikom Komiteta za međunarodne odnose Ruske Dume Konstantinom Kosačevim o ukupnoj situaciji u BiH.

Premijer Dodik potpisao je danas sa gradonačelnikom Moskve Jurijem Lužkovim sporazum o saradnji Moskve i RS o trgovinsko-ekonomskoj i naučno-tehničkoj saradnji.

On je rekao da je na sastanku sa Lužkovim dogovoreno da bude formiran zajednički tim predstavnika Srpske i grada Moskve koji bi definisali moguće konkretne angažmane.

„Obostrano smo izrazili želju da to podignemo na daleko viši nivo i u narednih nekoliko sedmica predstavnici grada Moskve će biti u Banjaluci gdje ćemo moći da definišemo konkretan oblik saradnje. Gradonačelnik Moskve, sa saradnicima koji su prisustvovali sastanku, veoma je precizno prenio ovlaštenja u vezi sa trgovinom, turizmom, kulturne aktivnosti i sve što je važno za međusobnu saradnju“, naglasio je Dodik.

On je najavio da će tokom dana razgovarati i sa ruskim ministrom energetike Sergejom Šmatkom i potpisati sporazum Ministarstva energetike Rusije i Vlade RS o izgradnji gasovoda koji će biti krak Južnog toka, kako bi „Gasprom“ i druge firme mogle da počnu operativne aktivnosti.

„Važno je da se zna da je u toku izrada studije izvodljivosti i da dalji angažman na tom pitanju uslovljava upravo ovakav sporazum koji će omogućiti sve formalne uslove za početak tako važnog posla“, rekao je Dodik.

On je rekao da je razgovarao i sa predstavnicima kompanije „Zarubežnjeft“, koja je vlasnik Rafinerije nafte Brod, o daljim aktivnostima i da su oni potvrdili sve svoje namjere o rekonstrukciji i širenju kapaciteta, kao i aktivnosti u vezi sa ispitivanjem nalazišta sirove nafte.

„Mi smo se opredijelili da im damo koncesiju za ta istraživanja, a kasnije, ukoliko se utvrdi komercijalna isplativost eksploatacije, da damo koncesiju na eksploataciju za nađenu količinu“, dodao je Dodik.

On je istakao da je energetika veoma važan sektor saradnje Rusije i RS.

Ostavi poruku