Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Москви да Русија остаје чврсто на позицијама Дејтонског споразума, потребе да буде затворена канцеларија високог представника и да се реформе у БиХ одвијају унутрашњим потенцијалима и дијалогом политичких снага, без наметања са стране.

Додик је рекао да је данас у Москви разговарао са предсједником Комитета за међународне односе Руске Думе Константином Косачевим о укупној ситуацији у БиХ.

Премијер Додик потписао је данас са градоначелником Москве Јуријем Лужковим споразум о сарадњи Москве и РС о трговинско-економској и научно-техничкој сарадњи.

Он је рекао да је на састанку са Лужковим договорено да буде формиран заједнички тим представника Српске и града Москве који би дефинисали могуће конкретне ангажмане.

„Обострано смо изразили жељу да то подигнемо на далеко виши ниво и у наредних неколико седмица представници града Москве ће бити у Бањалуци гдје ћемо моћи да дефинишемо конкретан облик сарадње. Градоначелник Москве, са сарадницима који су присуствовали састанку, веома је прецизно пренио овлаштења у вези са трговином, туризмом, културне активности и све што је важно за међусобну сарадњу“, нагласио је Додик.

Он је најавио да ће током дана разговарати и са руским министром енергетике Сергејом Шматком и потписати споразум Министарства енергетике Русије и Владе РС о изградњи гасовода који ће бити крак Јужног тока, како би „Гаспром“ и друге фирме могле да почну оперативне активности.

„Важно је да се зна да је у току израда студије изводљивости и да даљи ангажман на том питању условљава управо овакав споразум који ће омогућити све формалне услове за почетак тако важног посла“, рекао је Додик.

Он је рекао да је разговарао и са представницима компаније „Зарубежњефт“, која је власник Рафинерије нафте Брод, о даљим активностима и да су они потврдили све своје намјере о реконструкцији и ширењу капацитета, као и активности у вези са испитивањем налазишта сирове нафте.

„Ми смо се опредијелили да им дамо концесију за та истраживања, а касније, уколико се утврди комерцијална исплативост експлоатације, да дамо концесију на експлоатацију за нађену количину“, додао је Додик.

Он је истакао да је енергетика веома важан сектор сарадње Русије и РС.

Ostavi poruku