Насловна Вијести Обиљежавање Дана погинулих и несталих

Обиљежавање Дана погинулих и несталих

0

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске /РС/, у Бањалуци ће данас бити обиљежен Дан погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату.Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић најавио је да програм обиљежавања почиње у 10.00 часова служењем парастоса несталим и погинулим борцима и цивилима у одбрамбено-отаџбинском рату у храму Свете Тројице у Бањалуци.

Дуњић је навео да ће након парастоса бити положено цвијеће у 10.30 часова на гробљу „Свети Пантелија“ на споменик погинулим борцима, у 11.00 часова на Спомен-обиљежје „Дванаест беба“ у центру Бањалуке, док је у 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа на том споменику и Спомен-костурници на Новом гробљу у Бањалуци и обраћање највиших званичника РС.

Он је рекао да ће у 13.00 часова у Банском двору бити одржана јавна трибина о страдању и Дану несталих, у 14.00 часова предвиђено је отварање изложбе о теми гробница, стратишта и логора, док ће у 18.30 часова у храму Христа Спаситеља бити прислужене свијеће и одржан кратак пригодан програм.

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је да ће обиљежавање Дана погинулих и несталих РС бити настављено сутра одржавањем Скупштине ове организације са почетком у 10.30 часова.

Митровић је навео да ће затим бити извршена презентација првог допуњеног издања спомен књиге „Не заборави вољена земљо“.

Према његовим ријечима, Републичка организација додијелиће признања – легитимацију почасног члана Организације једном од највиших званичника РС.

Он је навео да ће Републичка организација директору „Веритаса“ Сави Штрпцу и избјеглици из Коњица Страхињи Живаку уручити Повељу за заслуге на остваривању права српског народа на истраживању и утврђивању истине о страдању српског народа.

Митровић је рекао да ће затим бити промовисана пригодна поштанска маркица са симболима погинулих и несталих која је оштампана у 15 000 примјерака.

Он је рекао да ће обиљежавању Дана несталих и погинулих бораца и цивила у одбрамбено-отаџбинском рату, поред многобројних гостију присуствовати и представници сличних удружења из Црне Горе и Србије, те из Хрватске која имају сједиште у Хрватској и БиХ.

Митровић је рекао да постоји много разлога због којих је 15. септембар узет као дан који симболише завршницу страдања српског народа у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Он је рекао да РС још потражује 1 745 несталих војника и цивила, док у три спомен-костурнице у РС на идентификацију још чекају ексхумирани посмртни остаци око 620 лица.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version