U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske /RS/, u Banjaluci će danas biti obilježen Dan poginulih i nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić najavio je da program obilježavanja počinje u 10.00 časova služenjem parastosa nestalim i poginulim borcima i civilima u odbrambeno-otadžbinskom ratu u hramu Svete Trojice u Banjaluci.

Dunjić je naveo da će nakon parastosa biti položeno cvijeće u 10.30 časova na groblju „Sveti Pantelija“ na spomenik poginulim borcima, u 11.00 časova na Spomen-obilježje „Dvanaest beba“ u centru Banjaluke, dok je u 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na tom spomeniku i Spomen-kosturnici na Novom groblju u Banjaluci i obraćanje najviših zvaničnika RS.

On je rekao da će u 13.00 časova u Banskom dvoru biti održana javna tribina o stradanju i Danu nestalih, u 14.00 časova predviđeno je otvaranje izložbe o temi grobnica, stratišta i logora, dok će u 18.30 časova u hramu Hrista Spasitelja biti prislužene svijeće i održan kratak prigodan program.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je da će obilježavanje Dana poginulih i nestalih RS biti nastavljeno sutra održavanjem Skupštine ove organizacije sa početkom u 10.30 časova.

Mitrović je naveo da će zatim biti izvršena prezentacija prvog dopunjenog izdanja spomen knjige „Ne zaboravi voljena zemljo“.

Prema njegovim riječima, Republička organizacija dodijeliće priznanja – legitimaciju počasnog člana Organizacije jednom od najviših zvaničnika RS.

On je naveo da će Republička organizacija direktoru „Veritasa“ Savi Štrpcu i izbjeglici iz Konjica Strahinji Živaku uručiti Povelju za zasluge na ostvarivanju prava srpskog naroda na istraživanju i utvrđivanju istine o stradanju srpskog naroda.

Mitrović je rekao da će zatim biti promovisana prigodna poštanska markica sa simbolima poginulih i nestalih koja je oštampana u 15 000 primjeraka.

On je rekao da će obilježavanju Dana nestalih i poginulih boraca i civila u odbrambeno-otadžbinskom ratu, pored mnogobrojnih gostiju prisustvovati i predstavnici sličnih udruženja iz Crne Gore i Srbije, te iz Hrvatske koja imaju sjedište u Hrvatskoj i BiH.

Mitrović je rekao da postoji mnogo razloga zbog kojih je 15. septembar uzet kao dan koji simboliše završnicu stradanja srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je rekao da RS još potražuje 1 745 nestalih vojnika i civila, dok u tri spomen-kosturnice u RS na identifikaciju još čekaju ekshumirani posmrtni ostaci oko 620 lica.

Ostavi poruku