Предсједник Републике Српске (РС) Рајко Кузмановић изјавио је да је недопустиво да након 15 година још није пронађено 1 745 несталих српских бораца и цивила због чега и даље траје агонија њихових породица.„Још се не зна судбина више од 1 700 лица. Још много тога у вези несталих бораца и цивила није разријешено“, изјавио је Кузмановић Срни, након полагања вијенаца на Спомен-обиљежју на гробљу „Свети Пантелија“ у Бањалуци, поводом 15. септембра, Дана несталих и погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Кузмановић је навео да постоји око 600 пронађених, а неидентификованих тијела и истакао да то треба што прије учинити. „То је велики дуг свих нас“, нагласио је Кузмановић.

Предсједник РС каже да, осим проналаска несталих, треба бринути о статусу њихових породица. „Ово је сада итекако значајно, јер није ријешено питање статуса породица оних који још нису пронађени. То је огроман број људи који су заслужни да добију одређене накнаде, а данас то немају у оној мјери у којој им припада“, изјавио је Кузмановић.

Вијенци су положени и на спомен-обиљежје „Дванаест беба“ код Главне поште.Прије полагања вијенаца, свим несталим и погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, служен је парастос у Цркви Свете Тројице.

Јереј Борислав Ђурчић рекао је да молитвама за нестале и погинуле све морамо да се продсјетимо да треба да живимо несебично, једни за друге.         „Молимо се да Господ Бог услиши нашу молитву за покој испасење њихових душа“, рекао је Ђурчић.

Обиљежавање 15. септембра – Дана несталих и погинулих биће настављено јавном трибином која је заказана за 13.00 часова у Банском двору.

У 14.00 часова у Банском двору биће отворена изложба о теми гробница, стратишта и логора, док ће у 18.30 часова бити прислужене свијеће за све страдале у Храму Христа Спаситеља.

Организатор обиљежавања Дана несталих и погинулих је Одбор Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова.

Ostavi poruku