Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović izjavio je da je nedopustivo da nakon 15 godina još nije pronađeno 1 745 nestalih srpskih boraca i civila zbog čega i dalje traje agonija njihovih porodica.„Još se ne zna sudbina više od 1 700 lica. Još mnogo toga u vezi nestalih boraca i civila nije razriješeno“, izjavio je Kuzmanović Srni, nakon polaganja vijenaca na Spomen-obilježju na groblju „Sveti Pantelija“ u Banjaluci, povodom 15. septembra, Dana nestalih i poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Kuzmanović je naveo da postoji oko 600 pronađenih, a neidentifikovanih tijela i istakao da to treba što prije učiniti. „To je veliki dug svih nas“, naglasio je Kuzmanović.

Predsjednik RS kaže da, osim pronalaska nestalih, treba brinuti o statusu njihovih porodica. „Ovo je sada itekako značajno, jer nije riješeno pitanje statusa porodica onih koji još nisu pronađeni. To je ogroman broj ljudi koji su zaslužni da dobiju određene naknade, a danas to nemaju u onoj mjeri u kojoj im pripada“, izjavio je Kuzmanović.

Vijenci su položeni i na spomen-obilježje „Dvanaest beba“ kod Glavne pošte.Prije polaganja vijenaca, svim nestalim i poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, služen je parastos u Crkvi Svete Trojice.

Jerej Borislav Đurčić rekao je da molitvama za nestale i poginule sve moramo da se prodsjetimo da treba da živimo nesebično, jedni za druge.         „Molimo se da Gospod Bog usliši našu molitvu za pokoj ispasenje njihovih duša“, rekao je Đurčić.

Obilježavanje 15. septembra – Dana nestalih i poginulih biće nastavljeno javnom tribinom koja je zakazana za 13.00 časova u Banskom dvoru.

U 14.00 časova u Banskom dvoru biće otvorena izložba o temi grobnica, stratišta i logora, dok će u 18.30 časova biti prislužene svijeće za sve stradale u Hramu Hrista Spasitelja.

Organizator obilježavanja Dana nestalih i poginulih je Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ostavi poruku