Srbi povratnici na područje opštine Kalesija, Federacija BiH (FBiH), protestuju danas u Tuzli ispred zgrade kantonalne Vlade, izražavajući nezadovoljstvo rješavanjem njihovog povratničkog statusa.Predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Agrorazvoj“ iz Gojčina kod Kalesije Milisav Garić, jedan od organizatora protesta, rekao je BN TV da je priveden u Policijsku stanicu u Tuzlu, jer je jajetom gađao ministra za obnovu, razvoj i povratak Tuzlanskog kantona Seada Mujanovića.

„Mujanović me, prilikom obraćanja, nazvao lažovom i ja sam uzvratio jajetom“, rekao je Garić.

On je dodao da je ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona postavljen improvizovani šator sa traktorom, gdje će Srbi povratnici mirno protestovati do ispunjenja zahtjeva.

Garić je ponovio da su opština Kalesija, te kantonalna i federalna vlada dobro upoznate o problemima Srba povratnika, o koje su se oglušili.

„Zato smo primorani da ponovo protestujemo, jer smo suočeni sa diskriminacijom, koju nam uglavnom nameće rukovodstvo opštine Kalesija“, rekao je Garić.

On je naglasio da je od mnogobrojnih zahtjeva neophodno riješiti pitanje prilaska srpskom pravoslavnom groblju u Gojčinu, jer povratnici još ne mogu prići groblju da sahrane mrtve i zapale svijeće, te hitno riješiti pitanje deponije smeća, koje se odlaže u blizini povratničkog mjesta Zelina.

Prema njegovim riječima, pojedini putni pravci prema srpskim mjestima totalno su propali, a niko ih ne sanira a sa ciljem da se onemogući održiv povratak, dok u opštinskoj administraciji Kalesija nije zaposlen nijedan Srbin povratnik.

On je istakao da se navršilo 11 godina od povratka Srba na područje Kalesije i da su povratnici primorani ponovo da se iseljavaju sa svog ognjišta, jer se problemi samo gomilaju a ne rješavaju.

Iznoseći podatak da je u toku rata na području opštine Kalesija devastirano oko 1 300 kuća, od čega je oko 670 porušeno, Garić je rekao da je obnovljeno oko 300 stambenih jedinica, ali ne stvarnim povratnicima, nego onima koji nemaju status raseljenog lica, jer povremeno navraćaju u svoja rodna mjesta.

On je rekao da, prema podacima povratnika, na području opštine trenutno živi manje od 300 lica srpske nacionalnosti, dok opština Kalesija operiše sa podacima da se vratilo oko 670 Srba na svoja imanja, čime direktno obmanjuju javnost, pa i međunarodnu zajednicu.

Srbi povratnici protestovali su prošle godine 23. septembra ispred zgrade opštine Kalesija, a 24. septembra, ispred zgade Vlade Tuzlanskog kantona kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme.

„Ponovo smo, nakon godinu dana, primorani da protestom tražimo rješavanje naših problema, jer u međuvremenu nije riješen ni jedan zahtjev koji smo tražili da se ispuni“, rekao je Garić.

Srbi povratnici postavili su pored šatora transparente na kojima piše: „Deset godina čekamo put“, „Dosta nam je vaših laži“, „Nosite smeće“ i druge.

Ostavi poruku