SHARE

Срби повратници на подручје општине Калесија, Федерација БиХ (ФБиХ), протестују данас у Тузли испред зграде кантоналне Владе, изражавајући незадовољство рјешавањем њиховог повратничког статуса.Предсједник Удружења пољопривредника “Агроразвој” из Гојчина код Калесије Милисав Гарић, један од организатора протеста, рекао је БН ТВ да је приведен у Полицијску станицу у Тузлу, јер је јајетом гађао министра за обнову, развој и повратак Тузланског кантона Сеада Мујановића.

“Мујановић ме, приликом обраћања, назвао лажовом и ја сам узвратио јајетом”, рекао је Гарић.

Он је додао да је испред зграде Владе Тузланског кантона постављен импровизовани шатор са трактором, гдје ће Срби повратници мирно протестовати до испуњења захтјева.

Гарић је поновио да су општина Калесија, те кантонална и федерална влада добро упознате о проблемима Срба повратника, о које су се оглушили.

“Зато смо приморани да поново протестујемо, јер смо суочени са дискриминацијом, коју нам углавном намеће руководство општине Калесија”, рекао је Гарић.

Он је нагласио да је од многобројних захтјева неопходно ријешити питање приласка српском православном гробљу у Гојчину, јер повратници још не могу прићи гробљу да сахране мртве и запале свијеће, те хитно ријешити питање депоније смећа, које се одлаже у близини повратничког мјеста Зелина.

Према његовим ријечима, поједини путни правци према српским мјестима тотално су пропали, а нико их не санира а са циљем да се онемогући одржив повратак, док у општинској администрацији Калесија није запослен ниједан Србин повратник.

Он је истакао да се навршило 11 година од повратка Срба на подручје Калесије и да су повратници приморани поново да се исељавају са свог огњишта, јер се проблеми само гомилају а не рјешавају.

Износећи податак да је у току рата на подручју општине Калесија девастирано око 1 300 кућа, од чега је око 670 порушено, Гарић је рекао да је обновљено око 300 стамбених јединица, али не стварним повратницима, него онима који немају статус расељеног лица, јер повремено навраћају у своја родна мјеста.

Он је рекао да, према подацима повратника, на подручју општине тренутно живи мање од 300 лица српске националности, док општина Калесија оперише са подацима да се вратило око 670 Срба на своја имања, чиме директно обмањују јавност, па и међународну заједницу.

Срби повратници протестовали су прошле године 23. септембра испред зграде општине Калесија, а 24. септембра, испред згаде Владе Тузланског кантона како би скренули пажњу на своје проблеме.

“Поново смо, након годину дана, приморани да протестом тражимо рјешавање наших проблема, јер у међувремену није ријешен ни један захтјев који смо тражили да се испуни”, рекао је Гарић.

Срби повратници поставили су поред шатора транспаренте на којима пише: “Десет година чекамо пут”, “Доста нам је ваших лажи”, “Носите смеће” и друге.

SHARE

Оставите одговор