Срби повратници на подручје општине Калесија, Федерација БиХ (ФБиХ), најавили су да ће од данас мирно протестовати испред зграде кантоналне владе у Тузли, незадовољни рјешавањем њиховог повратничког статуса.„Све институције – општина Калесија, Влада Тузланског кантона, Влада ФБиХ, буквало су се оглушиле о наше проблеме о којима су добро упознати, и зато смо приморани да поново протестујемо, јер смо суочени са дискриминацијом, коју нам углавном намеће руководство општине Калесија“, рекао је јуче предсједник Удружења пољопривредника „Агроразвој“ из Гојчина код Калесије Милисав Гарић.

Гарић је рекао Срни да ће протести почети постављањем шатора испред зграде кантоналне Владе у Тузли и трајаће до испуњења захтјева Срба повратника.

Он је нагласио да је од многобројних захтјева неопходно ријешити питање приласка српском православном гробљу у Гојчину, јер повратници још не могу прићи гробљу да сахране мртве и запале свијеће, те хитно ријешити питање активне депоније смећа, које се одлаже у близини повратничког мјеста Зелина.

Према његовим ријечима, поједини путни правци према српским мјестима тотално су пропали, а нико их не санира само да не буде омогућен одржив повратак, док у општинској администрацији Калесија није запослен ниједан Србин повратник.

Истичући да се навршило 11 година од повратка Срба на подручје Калесије и да су повратници приморани поново да се исељавају са свог огњишта, јер се проблеми само гомилају а не рјешавају, Гарић је истакао да су о проблемима српских повратника упознате све ентитетске и државне власти, као и представници међународне заједнице, али нико не реагује на да би се скратиле муке Срба повратника.

Износећи податак да је у току рата на подручју општине Калесија девастирано око 1 300 кућа, од чега је око 670 порушено, Гарић је навео да је обновљено око 300 стамбених јединица, али не стварним повратницима, него онима који немају статус расељеног лица, јер повремено навраћају у своја родна мјеста.

Он је додао да, према подацима повратника, на подручју општине тренутно живи мање од 300 лица српске националности, док општина Калесија оперише са подацима да се вратило око 670 Срба на своја имања, чиме директно обмањују јавност, па и међународну заједницу.

Гарић је рекао да ће број Срба повратника, који ће протестовати испред зграде Владе Тузланског кантона, бити лимитиран на око стотину, док ће у току ноћи у шатору боравити око десет млађих повратника.

Срби повратници протествовали су прошле године 23. септембра испред зграде општине Калесија, а 24. септембра, испред згаде Владе Тузланског кантона да скрену пажњу на своје проблеме.

„Поново смо, након годину дана, приморани да протестом тражимо рјешавање наших проблема, јер у међувремену није ријешен ни један захтјев који смо тражили да се испуни“, рекао је Гарић.

Гарић је подсјетио да је мирни протест пријављен свим надлежним структурама Тузланског кантона.

Ostavi poruku