Srbi povratnici na područje opštine Kalesija, Federacija BiH (FBiH), najavili su da će od danas mirno protestovati ispred zgrade kantonalne vlade u Tuzli, nezadovoljni rješavanjem njihovog povratničkog statusa.„Sve institucije – opština Kalesija, Vlada Tuzlanskog kantona, Vlada FBiH, bukvalo su se oglušile o naše probleme o kojima su dobro upoznati, i zato smo primorani da ponovo protestujemo, jer smo suočeni sa diskriminacijom, koju nam uglavnom nameće rukovodstvo opštine Kalesija“, rekao je juče predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Agrorazvoj“ iz Gojčina kod Kalesije Milisav Garić.

Garić je rekao Srni da će protesti početi postavljanjem šatora ispred zgrade kantonalne Vlade u Tuzli i trajaće do ispunjenja zahtjeva Srba povratnika.

On je naglasio da je od mnogobrojnih zahtjeva neophodno riješiti pitanje prilaska srpskom pravoslavnom groblju u Gojčinu, jer povratnici još ne mogu prići groblju da sahrane mrtve i zapale svijeće, te hitno riješiti pitanje aktivne deponije smeća, koje se odlaže u blizini povratničkog mjesta Zelina.

Prema njegovim riječima, pojedini putni pravci prema srpskim mjestima totalno su propali, a niko ih ne sanira samo da ne bude omogućen održiv povratak, dok u opštinskoj administraciji Kalesija nije zaposlen nijedan Srbin povratnik.

Ističući da se navršilo 11 godina od povratka Srba na područje Kalesije i da su povratnici primorani ponovo da se iseljavaju sa svog ognjišta, jer se problemi samo gomilaju a ne rješavaju, Garić je istakao da su o problemima srpskih povratnika upoznate sve entitetske i državne vlasti, kao i predstavnici međunarodne zajednice, ali niko ne reaguje na da bi se skratile muke Srba povratnika.

Iznoseći podatak da je u toku rata na području opštine Kalesija devastirano oko 1 300 kuća, od čega je oko 670 porušeno, Garić je naveo da je obnovljeno oko 300 stambenih jedinica, ali ne stvarnim povratnicima, nego onima koji nemaju status raseljenog lica, jer povremeno navraćaju u svoja rodna mjesta.

On je dodao da, prema podacima povratnika, na području opštine trenutno živi manje od 300 lica srpske nacionalnosti, dok opština Kalesija operiše sa podacima da se vratilo oko 670 Srba na svoja imanja, čime direktno obmanjuju javnost, pa i međunarodnu zajednicu.

Garić je rekao da će broj Srba povratnika, koji će protestovati ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, biti limitiran na oko stotinu, dok će u toku noći u šatoru boraviti oko deset mlađih povratnika.

Srbi povratnici protestvovali su prošle godine 23. septembra ispred zgrade opštine Kalesija, a 24. septembra, ispred zgade Vlade Tuzlanskog kantona da skrenu pažnju na svoje probleme.

„Ponovo smo, nakon godinu dana, primorani da protestom tražimo rješavanje naših problema, jer u međuvremenu nije riješen ni jedan zahtjev koji smo tražili da se ispuni“, rekao je Garić.

Garić je podsjetio da je mirni protest prijavljen svim nadležnim strukturama Tuzlanskog kantona.

Ostavi poruku