Članovi francuskih sindikata protestovali su danas ispred parlamenta, dok su se poslanici donjeg doma pripremali da glasaju o reformi penzionog sistema koja obuhvata podizanje starosne granice za odlazak u penziju.„Važno je da ne sedimo skrštenih ruku na dan kada parlament glasa o zakonu koji nije dobar za radnike“, izjavio je jedan od portparola sindikata CGT, javio je Rojters.

Posle masovnih uličnih protesta i štrajkova 7. septembra, zbog kojih je došlo do poremećaja u avionskom i železničkom saobraćaju, sindikati su pozvali radnike na novi štrajk 23. septembra.

Generalni štrajk je 7. septembra organizovan u znak protesta zbog nepopularne reforme penzionog sistema koju namerava da sprovede predsednik Francuske Nikola Sarkozi, kojom bi se starosna granica za odlazak u penziju pomerila sa 60 na 62 godine, kao i zbog plana vlade da smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

Pozivu na štrajk odazvale su se mnoge pošte, škole i javne bolnice širom Francuske, železnica je prepolovila broj vozova koji su saobraćali, a na pariskim aerodromima je otkazano više letova na domaćim relacijama.

Hiljade ljudi izašli su na ulice Marselja, Liona, Pariza i drugih gradova.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Francuskoj je tog dana demonstriralo oko 450.000 ljudi.

Posle tih demonstracija, vlada je unela sitne izmene u zakon, ali rezultati ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da skoro 60 odsto Francuza želi da vlada napravi još izmena.

Medjutim, ankete pokazuju i da se većina francuskih birača pomirila sa činjenicom da je neophodno promeniti penzioni sistem koji pravi gubitke, naveo je Rojters.

Vlada hoće da zakon bude usvojen do novembra.

Ostavi poruku