Naslovna Bosna i Hercegovina Ćirković sporazumno priznao krivicu

Ćirković sporazumno priznao krivicu

1

Milivoje Ćirković, koji se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine, sporazumno je priznao krivicu i time u potpunosti priznao izvršenje tog krivičnog djela, a Tužilaštvo će Sudu BiH za optuženog predložiti pet godina zatvora.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je Ćirković priznao da je 14. jula 1995. godine, kao pripadnik Centra za obuku Jahorina pri MUP-u RS, u blizini objekta Ž „Kravica“, po naređenju njegovog komandanta, ubio jednog civila, muškarca bošnjačke nacionalnosti, pucajući mu u leđa iz automatskog oružja.

U saopštenju se navodi da je kazna od pet godina predložena jer je optuženi sarađivao sa Tužilaštvom BiH, te zbog činjenice da se nije našao dobrovoljno u okviru Specijalne brigade policije /SBP/ Centra za obuku Jahorina.

Tužilaštvo BiH navodi da se radi o licu koje je napustilo područje BiH, da bi u junu 1995. godine iz Srbije bio prisilno vraćen u BiH i mobilisan, kao i da je ubistvo učinio po naredbi pretpostavljenog.

Ćirković će, nakon što sud prihvati sporazum, a prije određivanja kazne, dati izjavu kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje za učestvovanje u počinjenom krivičnom djelu, navodi se u saopštenju.

Sklapanjem sporazuma, koji je proslijeđen Sudu BiH, optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na žalbu na presudu koju mu Sud izrekne.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version