Миливоје Ћирковић, који се терети за кривично дјело злочин против човјечности почињен на подручју Сребренице у јулу 1995. године, споразумно је признао кривицу и тиме у потпуности признао извршење тог кривичног дјела, а Тужилаштво ће Суду БиХ за оптуженог предложити пет година затвора.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је Ћирковић признао да је 14. јула 1995. године, као припадник Центра за обуку Јахорина при МУП-у РС, у близини објекта Ж „Кравица“, по наређењу његовог команданта, убио једног цивила, мушкарца бошњачке националности, пуцајући му у леђа из аутоматског оружја.

У саопштењу се наводи да је казна од пет година предложена јер је оптужени сарађивао са Тужилаштвом БиХ, те због чињенице да се није нашао добровољно у оквиру Специјалне бригаде полиције /СБП/ Центра за обуку Јахорина.

Тужилаштво БиХ наводи да се ради о лицу које је напустило подручје БиХ, да би у јуну 1995. године из Србије био присилно враћен у БиХ и мобилисан, као и да је убиство учинио по наредби претпостављеног.

Ћирковић ће, након што суд прихвати споразум, а прије одређивања казне, дати изјаву којом ће пред жртвама изразити покајање за учествовање у почињеном кривичном дјелу, наводи се у саопштењу.

Склапањем споразума, који је прослијеђен Суду БиХ, оптужени се одриче права на суђење, те права на жалбу на пресуду коју му Суд изрекне.

Ostavi poruku