Бивши директор полиције Републике Српске Драгомир Андан, након указане медицнске помоћи у хитној служби бањалучког Дома здравља, наставио је штрајк глађу испред бањалучке Канцеларије високог представника у БиХ.Андан је изјавио Тањугу да је одбио савет лекара да буде смештен у Клинички центар и истакао да штрајк глађу неће прекинути, већ ће се и даље „на овај начин борити за своја права“.

Портпарол Дома здравља Душица Станковић је рекла Тањугу да су лекари хитне службе јутрос Андану дали инфузију, пошто је имао болове главе и мишића и малаксавост, као последицу вишедневног гладовања.

Након медицинког третмана Андан је напустио хитну службу, казала је Станковићева.

Штрајк глађу Андан је почео пре 16 дана, испред просторија бањалучке Канцеларије високог представника у БиХ.

У штрајк глађу Андан је ступио пре 16 дана, због тога што су му, одлуком високог представника у БиХ, ускраћена људска права, одузета лична документа, и ускраћена слобода кретања.

Бивши високи представник у БиХ Мирослав Лајчак 10. јула 2007. године је сменио Андана с места директора полиције РС и одузео му путне истраве, због оптужби да је припадао мрежи подршке Радовану Караџићу, који је тада био на слободи.

Андан је у више наврата тражио од ОХР да се та одлука преиспита, а обраћао им се и после хапшења Караџића и његовог пребацивања у Хаг, али је у одговору стајало да санкције према њему остају све док су на слободи преостала два хашка оптуженика Ратко Младић и Горан Хаџић.

У последњем саопштењу ОХР се наводи да не постоје нове околности које би оправдале укидање санкција које је високи представник наметнуо Андану 2007. године, те стога те санкције и даље остају на снази.

„ОХР је господина Андана информисао о свом ставу по овом питању“, наводи се у саопштењу Канцеларије високог представника у БиХ поводом, Андановог штрајка глађу.

Ostavi poruku