Bivši direktor policije Republike Srpske Dragomir Andan, nakon ukazane medicnske pomoći u hitnoj službi banjalučkog Doma zdravlja, nastavio je štrajk glađu ispred banjalučke Kancelarije visokog predstavnika u BiH.Andan je izjavio Tanjugu da je odbio savet lekara da bude smešten u Klinički centar i istakao da štrajk glađu neće prekinuti, već će se i dalje „na ovaj način boriti za svoja prava“.

Portparol Doma zdravlja Dušica Stanković je rekla Tanjugu da su lekari hitne službe jutros Andanu dali infuziju, pošto je imao bolove glave i mišića i malaksavost, kao posledicu višednevnog gladovanja.

Nakon medicinkog tretmana Andan je napustio hitnu službu, kazala je Stankovićeva.

Štrajk glađu Andan je počeo pre 16 dana, ispred prostorija banjalučke Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

U štrajk glađu Andan je stupio pre 16 dana, zbog toga što su mu, odlukom visokog predstavnika u BiH, uskraćena ljudska prava, oduzeta lična dokumenta, i uskraćena sloboda kretanja.

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak 10. jula 2007. godine je smenio Andana s mesta direktora policije RS i oduzeo mu putne istrave, zbog optužbi da je pripadao mreži podrške Radovanu Karadžiću, koji je tada bio na slobodi.

Andan je u više navrata tražio od OHR da se ta odluka preispita, a obraćao im se i posle hapšenja Karadžića i njegovog prebacivanja u Hag, ali je u odgovoru stajalo da sankcije prema njemu ostaju sve dok su na slobodi preostala dva haška optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić.

U poslednjem saopštenju OHR se navodi da ne postoje nove okolnosti koje bi opravdale ukidanje sankcija koje je visoki predstavnik nametnuo Andanu 2007. godine, te stoga te sankcije i dalje ostaju na snazi.

„OHR je gospodina Andana informisao o svom stavu po ovom pitanju“, navodi se u saopštenju Kancelarije visokog predstavnika u BiH povodom, Andanovog štrajka glađu.

Ostavi poruku