Savjet ministara BiH zatražio je danas od Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH kompletnu informaciju o razlozima nezadovoljavajuće dinamike procesa verifikacije u centralnoj evidenciji nestalih.Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je na konferenciji za novinare da postoji opravdano nezadovoljstvo zbog sporosti u procesu uspostavljanja centralne evidencije nestalih što je bio i zaključak Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH.

„Javnost traži da se vidi zašto nije uspostavljena baza podataka. Nakon informacije ćemo da vidimo kako možemo da pomognemo“, istakao je Špirić.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu u BiH s ciljem afirmacije sporta bez prevara, duha olimpizma i međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Prijedlogom zakona uređuju se mjere i aktivnosti za sprečavanje dopinga u sportu u BiH, te propisuju mjere za kršenje antidopinških propisa i definišu prekršaji i kazne za kršenje odredaba ovog zakona.

Donošenjem ovog zakona biće uređena ova oblast u BiH na osnovu Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu, Svjetskog antidoping kodeksa i Zakona o sportu u BiH.

Savjet ministara BiH donio je Odluku o utvrđivanju kriterijuma i načinu raspodjele sredstava iz budžetske rezerve od 300.000 KM za vrhunske rezultate u oblasti sporta u BiH u 2010. godini.

Sredstva će u prvom redu biti dodijeljena Olimpijskom komitetu BiH i sportskim savezima BiH čije su reprezentacije ostvarile rezultate na takmičenjima svjetskog i međunarodnog karaktera.

Ministarstvo civilnih poslova BiH objaviće javni oglas za dodjelu ovih sredstava u tri dnevna lista i veb stranici Ministarstva.

Savjet ministara BiH zadužio je rukovodstvo Sekcije BiH za Svjetsku izložbu „Ekspo 2010“ u Šangaju da mu u roku od 10 dana podnese izvještaj o dosadašnjem radu i finansijski izvještaj zaključno sa avgustom.

Ostavi poruku