Народна скупштина Републике Српске /РС/ усвојила је Закон о статусу државне имовине која се налази на територији Српске и под забраном је располагања, а чији је уставни основ садржан у томе да „Република уређује и обезбјеђује својинске и облигационе односе и заштиту свих облика својине“.

За овај закон гласало је 60 посланика, седам посланика је било против и нико уздржан.

Народна скупштина РС прихватила је амандман клуба посланика СНСД-а на Приједлог закона о статусу државне имовине која се налази на територији РС и под забраном је располагања, којим ће се питање перспективне војне имовине, потребне Оружаним снагама БиХ, регулисати споразумом Владе РС, Савјета министара БиХ и Владе Федерације БиХ.

Министар правде РС Џерард Селман рекао је у завршној ријечи да овај закон није антидејтонски и антиуставан, те да има своје утемељење у Уставу БиХ и Уставу РС који је у имовинско-правним односима усаглашен са Уставом БиХ.

Селман је рекао да је Влада РС у потпуности опредијељена за очување територијалног интегритета међународно признате државе БиХ која је настала на Дејтонском споразуму и састављена је од два ентитета.

У образложењу овог закона наводи се да се територијални принцип заснива на општим принципима грађанског права да све непокретности које се налазе на површини земљишта или испод ње дијеле правну судбину земљишта.

„Предложени територијално-функционални принцип на најбољи могући начин рјешава статус имовине која је под забраном располагања. То значи да је сва имовина која се налази на територији РС у власништву РС, а да се дио те имовине може уступити на коришћење институцијама БиХ ради обављања послова из њихове надлежности“, наводи се у образложењу овог закона.

Питање уступања имовине институцијама БиХ биће регулисано споразумом између Савјета министара БиХ и Владе РС, а нови закон потребан је, јер постојећи не рјешава статус имовине, која је такође под забраном располагања, а налази се ван граница БиХ, јер се за ову имовину није могао примијенити територијални принцип.

Високи представник у БиХ наметнуо је у првој половини 2005. године законе о привременој забрани располагања државном имовином на нивоу БиХ и оба ентитета.

Током скупштинске расправе о том закону, посланик СНСД-а Гордана Ђурић рекла је да је овај закон у потпуности у складу са општим оквирним споразумом за мир у БиХ.

Ђурићева је навела да је Устав РС у потпуности једини акт на који се треба позивати код дефинисања статуса државне имовине.

Шабан Сивић из Странке за БиХ сматра неприхватљивим доношење овог закона, јер се њиме, како је навео, руши територијални интегритет БиХ.

Независни посланик Војислав Глигић сматра да је предложени закон у складу са Уставом РС, а не Закон о забрани располагања државном имовином који је наметнуо високи представник у БиХ.

Посланик Странке за БиХ Мухарем Мурселовић рекао је да се у парламенту РС „игнорише чињеница да је БиХ једини власник државне имовине, док се истовремено сви позивају на Дејтонски споразум и Устав БиХ“.

Народна скупштина РС именовала је Младена Штаку за члана Регулаторне комисије за енергетику РС са мандатом до краја 2014.године.

Парламент РС је за члана Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ из РС именовао Милорада Тушевљака.
Прије разматрања ове тачке дневног реда скупштинску салу напустили су посланици СДС-а незадовољни чињеницом да се избори и именовања врше на посебној сједници парламента РС.

Након што је апсолвиран дневни ред, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић закључио је посебну сједницу парламента РС.

Ostavi poruku