Naslovna Vijesti Patrijarh Irinej: Dijalog s Albancima najbolje rešenje

Patrijarh Irinej: Dijalog s Albancima najbolje rešenje

0

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Beču da bi dijalog izmedju Srba i Albanaca bilo najbolje rešenje za pitanje Kosova, ali da ono mora da zadovolji obe strane.„Sada očekujemo neko rešenje, ali ako ne bude Srbima dato nekakvo pravo, to će biti prostor stalnog razdora, nesporazuma, koje će doneti nove rane i nama i drugim narodima. Zato želimo da se nadje pravilno, pravično i pravedno rešenje, gde će biti zadovoljni Albanci a neće biti oštećeni Srbi. Rešenje zavisi od SAD i Evrope“, naglasio je patrijarh Irinej na konferenciji za štampu na kraju višednevne posete Austriji.

„Nama je najbitnije sada da sačuvamo naše svetinje i obezbedi miran život naroda koji je tamo, i onima koji žele da se vrate. Dijalog izmedju nas i Albanaca bilo bi najbolje rešenje“, istakao je poglavar SPC-a.

Naglašavajući da je Kosovo za Srbe veoma bolno pitanje, patrijarh srpski je objasnio da Kosovo nije samo geografski prostor, to je za nas (Srbe) najsvetija zemlja naša, kolevka naše duhovnosti, istorije, gde se nalazi preko 1.300 crkava i manastira, podizanih za 800 godina i više našeg prisustva.

„Neprilike su učinile da se naš narod delimično pod Turcima a mnogo više posle albanskog prisustva, koji su koristili svaku istorijsku nepriliku da nasilno penetriraju u prostore Kosova i Metohije“, naveo je on.

„Od Prizrenske lige došlo je do programskog proterivanja Srba, a kulminacija je dostignuta tokom Drugog svetskog rata, kada su, koristeći invaziju Kosova i Metohije, proterali 200.000 Srba. Oni koji su hteli da se vrate posle oslobodjenja to nisu mogli jer je komunistička vlast zakonom zabranila povratak Srba“, podsetio je patrijarh.

„Za vreme komunizma, sprovodeći ideju uglavnom Kominterne, granica srpska prema Albaniji je bila potpuno otvorena da bi navodno prihvatili prognanike i nezadovoljne Albance iz Albanije, tako da je broj Albanaca rastao“, dodao je patrijarh.

„Tokom tragedija 90-tih godina došlo je do novih proterivanja našeg naroda, kojima do danas nije omogućeno vraćanje i oni koji se vraćaju doživljavaju užasne tragedije i šikaniranje“, izneo je patrijarh Irinej.

„Tako da se i danas sve čini da se tamo niko ne vrati. Nažalost, na takvo stanje, Evropa i SAD su stale iza tih zločina“, zaključio je poglavar SPC-a.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version