Патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Бечу да би дијалог измедју Срба и Албанаца било најбоље решење за питање Косова, али да оно мора да задовољи обе стране.„Сада очекујемо неко решење, али ако не буде Србима дато некакво право, то ће бити простор сталног раздора, неспоразума, које ће донети нове ране и нама и другим народима. Зато желимо да се надје правилно, правично и праведно решење, где ће бити задовољни Албанци а неће бити оштећени Срби. Решење зависи од САД и Европе“, нагласио је патријарх Иринеј на конференцији за штампу на крају вишедневне посете Аустрији.

„Нама је најбитније сада да сачувамо наше светиње и обезбеди миран живот народа који је тамо, и онима који желе да се врате. Дијалог измедју нас и Албанаца било би најбоље решење“, истакао је поглавар СПЦ-а.

Наглашавајући да је Косово за Србе веома болно питање, патријарх српски је објаснио да Косово није само географски простор, то је за нас (Србе) најсветија земља наша, колевка наше духовности, историје, где се налази преко 1.300 цркава и манастира, подизаних за 800 година и више нашег присуства.

„Неприлике су учиниле да се наш народ делимично под Турцима а много више после албанског присуства, који су користили сваку историјску неприлику да насилно пенетрирају у просторе Косова и Метохије“, навео је он.

„Од Призренске лиге дошло је до програмског протеривања Срба, а кулминација је достигнута током Другог светског рата, када су, користећи инвазију Косова и Метохије, протерали 200.000 Срба. Они који су хтели да се врате после ослободјења то нису могли јер је комунистичка власт законом забранила повратак Срба“, подсетио је патријарх.

„За време комунизма, спроводећи идеју углавном Коминтерне, граница српска према Албанији је била потпуно отворена да би наводно прихватили прогнанике и незадовољне Албанце из Албаније, тако да је број Албанаца растао“, додао је патријарх.

„Током трагедија 90-тих година дошло је до нових протеривања нашег народа, којима до данас није омогућено враћање и они који се враћају доживљавају ужасне трагедије и шиканирање“, изнео је патријарх Иринеј.

„Тако да се и данас све чини да се тамо нико не врати. Нажалост, на такво стање, Европа и САД су стале иза тих злочина“, закључио је поглавар СПЦ-а.

Ostavi poruku