Naslovna Vijesti Džulija Gilard položila zakletvu

Džulija Gilard položila zakletvu

0

Džulija Gilard položila je danas zakletvu na mjesto premijera Australije pošto je dobila podršku većine u Parlamentu, a nakon izbora održanih u avgustu koji nisu dali jasnog pobjednika.Prva žena na mjesto premijera Australije, Džulija Gilard, imenovana je u junu nakon što joj je dotadašnji lider Australijske radničke partije (laburisti) i premijer Kevin Rud prepustio vođstvo u stranci i državi, u pokušaju da smjenom rukovodstva stranke izbjegne mogući poraz na opštim izborima predviđenim za oktobar.

Džulija Gilard /48/ ostala je na funkciji premijera Australije pošto je dobila podršku dvojice nezavisnih poslanika u parlamentu čime je okončan politički zastoj koji je trajao duže od dvije sedmice nakon održavanja izbora.

Podrškom dvojice poslanika Radnička stranka Gilardove dobila je većinu od jednog mjesta u Donjem domu od koalicije koju predvode liberali.

Gilardova je imenovala Kevina Ruda za ministra inostranih poslova i njegovo prvo putovanje u inostranstvo biće posjeta Vašingtonu i UN.

Piter Garet, bivši pjevač grupe „Midnajt oil“, imenovan je za državnog sekretara za obrazovanje. On je u prethodnom sazivu vlade bio ministar ekologije.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version